Tekstil ve Moda

Akıllı Tekstiller Nedir

Sıcaklık ile renk değiştiren akıllı tekstiller. 
Akıllı tekstiller, çevrelerindeki değişiklikleri algılayabilen ve bunlara tepki verebilen tekstiller olarak tanımlanabilir. Akıllı tekstiller, çevreden gelen uyaranları algılayabilme, bunlara uygun tepki verebilme ve tekstillerin yapısına işlevselliklerini entegre ederek bunlara uyum sağlayabilen tekstillerdir. Uyaranların yanı sıra yanıt, elektriksel, termal, kimyasal, manyetik veya başka bir kökene sahip olabilir. Buhar geçirgen bariyerler, yangına dayanıklı veya ultra güçlü kumaşlar gibi gelişmiş malzemeler, ne kadar ileri teknoloji olursa olsun akıllı olarak kabul edilmezler. 

Akıllı tekstiller, tekstiller içerisinde katma değeri en yüksek olan alanlardan biridir. Teknoloji ile birlikte gelişmeye çok müsait bir sektördür. Akıllı tekstiller; tıbbi tekstiller, koruyucu ve askeri teknik tekstiller, taşımacılık teknik tekstilleri gibi bir çok alanı kapsayan ancak yüklendikleri işlev ve yapıları itibariyle ayrı ayrı isimler alan tekstillerin ortak adıdır. Akıllı tekstillerin önemli bir kısmı günümüzde daha çok prototip üretimi aşamasında bulunmaktadır. 

Akıllı tekstiller, tekstil teknolojisi ve sentetik elyaflardaki gelişmelerle birlikte; nanoteknoloji, malzeme bilimi, tasarım, tekstil mühendisliği başta olmak üzere elektronik ve bilgisayar mühendisliği, tıp gibi disiplinler arası bir çalışma sonucu ortaya çıkmıştır. Son bir kaç yıl içerisinde akıllı tekstiller, tekstil ve hazır giyim sektörleri içerisinde önemli bir yer edinmeye başlamıştır. Gelecekte de akıllı tekstillerin katma değer ve büyüklük yönünden tekstil ve hazır giyim sektörünün en önemli bölümünü oluşturacağı tahmin edilmektedir. 

Normal tekstil ürünlerinin doğal atmosfer şartlarından koruma ve süsleme özelliklerine ek olarak; akıllı tekstiller, herhangi bir etkiyi veya etki değişikliğini algılama ve buna bir tepki verme özelliğine sahip tekstil ürünleridir. Eğer tekstil ürünü etkiyi veya değişikliği sadece algılıyorsa buna pasif akıllı tekstil ürünü denilmektedir. Eğer tekstil ürünü etkiyi veya etki değişikliğini algılayıp buna bir tepki veriyorsa; buna aktif akıllı tekstil ürünü denilmektedir. Bir perdenin kolormatik özellikte bir boyarmaddeyle boyandığı düşünüldüğünde, ışık durumuna göre perdenin renginin koyulaşıp açılması ve odanın hep aynı derecede aydınlık olması bu ürünü aktif akıllı tekstil yapmaktadır. Akıllı tekstiller çevresel etkilere göre tepki gösteren ve otomatik değişim özellikleri olan elyaf ve kumaşlardır. Akıllı lif ve kumaşlar giyim dışında bir çok alanda kullanılmaktadır. Uyumak üzere olan sürücüleri uyandıran araba koltukları, kalp atışlarınızı dinleyen yatak çarşafları, oda sıcaklığına göre renk değiştiren nanoteknolojik dokumalar, ne kadar hızlı koştuğumuzu söyleyen ayakkabılar, koltukların koluna iliştirilen televizyon ve müzik seti kumandaları, kumaş piyanolar gibi ürünler giyim dışında kullanılan akıllı tekstillere örnek gösterilebilir. 

7 yorum:

akıllı tekstiller çok önemli ülkemizin bu konuya önem vermesi gerekiyor

smart textiles we love..

akilli tekstillerin özeti faydalı oldu, kısaca ne demek istendiği anlatılmış.

giyilebilir elektronik tekstiller kavramının bence zamana ihtiyacı çok abartılıyor yok tekstilin geleceği Türk tekstilcileri bu alana yatırım yapmalı falan falan kim kablolarla bezenmiş bir elbise giymek ister yada elektirikli ışık yayan bir tişort çok azımız ister bence bu alanda gelecek sadece mont kaban yanı kalın elbiseler için olabilir, tene direkt temas eden ürünler için zor..

o durum dediğiniz kadar basit değil kablolarla bezenmiş elbise diye bir şey yok, akıllı tekstillerde kullanılan malzemeler mikron boyutunda, gözle dahi görülmesi zor, siz kalkmış ışıklı elbiseyi kim giyecek diyorsunuz. hele bir çıksın almak için sıraya bile girersiniz.

akıllı tekstiller kullanım alanları, akıllı tekstil yüzeyleri, akıllı tekstil uygulama alanları nelerdir, akıllı olmayan elbiseler

Gelecekte, ince, kırışmaz, leke tutmaz, soğuk-sıcak işlemez, dokusunda çeşitli tedavi edici maddeler olan, akıllı hissedebilen kumaşlar üretilecek.