Tekstil ve Moda

Akrilik Nedir, Akrilik Elyaf Ne Demek

Akrilik elyaf, iyi yalıtım özelliğine sahip olmasıyla öne çıkan sentetik bir lif türüdür. 
Akrilik, (Alm. Acrylfaser, Fr. fibre acrylique, İng. acrylic fiber), kimyasal yapısında en az % 85 oranında akrilonitril içeren, akrilonitril ve bir komonomerin oluşturduğu polimerden elde edilen, yapay lifler arasında yüne en çok benzeyen elyaf türüdür. ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) ve BISFA (Uluslararası Sentetik Elyaf Standardizasyon Bürosu) tanımlarına göre de kimyasal yapısında en az % 85 oranında akrilonitril içeren elyaflar, akrilik elyaf olarak adlandırılırlar. 

Akrilik lifi, Dünya'nın artan yün ihtiyacı ile birlikte; yüne benzeyen ve yün kumaş özelliklerine sahip yapay lif geliştirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda bulunmuştur. İlk akrilik lif, 1940'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde Du Pont firması tarafından laboratuvarda geliştirilmeye başlanmış, 1945'te pilot tesiste üretilmiş, 1950'den itibaren de orlon ticari adıyla piyasaya sürülmüştür. 

Önceleri % 100 akrilonitrilin polimerizasyonu ile homopolimer olarak üretilen orlon; sert ve kırılgan ve boyanması zor olduğu için, ikinci bir monomer ilavesiyle kopolimere dönüştürülmüş ve özellikleri tekstilde kullanıma uygun hale getirilmiştir. Akrilonitril ile komonomerin polimerizasyonundan oluşan akrilik elyaf, yaş ve kuru çekim sistemleriyle üretilmektedir. Kumaş üretiminde akrilik elyaf oranı % 100 olarak kullanılabildiği gibi, diğer lifler ile belli oranlarda karıştırılarak melanj kullanıma da uygundur. 
Akrilik iplikler; süveter, kazak vb dış giyimde yaygın olarak kullanılır. 
Akrilik Kumaşların Özellikleri 
- Akrilik lif özellikleri bakımından yapay elyaflar arasında yüne en çok benzeyen elyaftır. 
- Akrilik uzun ömürlüdür ve yüne göre daha ekonomiktir. 
Yün veya pamuklu tuşesi ve görünümü verilebilme kolaylığına sahiptir. 
- Kolayca yıkanabilme ve şeklini koruma. 
- Güveye, yağa ve kimyasallara dayanıklılık. 
- Akrilik ipliklerin mükemmel haslıkta ve parlak renklerde boyanabilmesi mümkündür. 
- Güneş ışığına karşı yüksek dayanıklılık. 
- Akrilik elyafın görünüm ve tuşe olarak, yüne benzeyen doğallık ve sıcaklık hissi vermesi. 

Akrilik Elyafın Kullanım Alanları
- Giyimde akrilik kullanımı: Kışlık elbiseler, süveterler, çoraplar, peluş oyuncaklar, yuvarlak örgülü kumaşlar, spor giyim, çocuk giyimi ve yünün kullanıldığı yerlerde muadil elyaf, iplik ve kumaş olarak. 
- Ev tekstilinde kullanımı: Halı, battaniye, kilim, döşemelik kumaşlar, kadife kumaşlar, dolgu ve izolasyon kumaşları. 
- Dış mekan kullanımı: Araba tavanları, tekne örtüleri, branda, dış mekan mobilyaları. 
- Endüstriyel kullanım alanları: Toz filtresi, bina ve inşaat yapımında güçlendirici dolgu malzemesi, araba aküleri, ısı yalıtım malzemeleri.

44 yorum:

Akrilik tekstil için önemli liflerden birisi, ülkemizde üretimde önemli bir yere sahip..

yün olmayınca akrilik yapmışlar

akrilik diye bboya da var

we love acrylic :)

akrilik nedir, akrilik özellikleri nelerdir kısaca ve anlaşılır şekilde aktarılmış teşekkürler

dünyanın en büyük akrilik fabrikası Türkiye'de. Akrilik bizden sorulur aynı zamanda ülkemizin en büyük tekstil fabrikası, işte sıralama http://tekstilsayfasi.blogspot.com.tr/2014/10/turkiyenin-en-buyuk-tekstil-firmalari.html

Akrilik yapay bir liftir. Bu yüzden ter çekmez ve koku yapar. Ayrıca sıcak tutma özelliği yün kadar iyi değildir. Hatta pek iyi olduğu söylenemez. Etiketinde %100 akrilik yazan ürünleri almayınız. Daha çok pamuk,yün gibi doğal liflerle karıştırılmış ürünleri tercih edin.

Sıcaklıksa yünden başkasını tanımam

yünden başkasını tanımam demiş bir önceki yorumcu, ben de tanımam ancak akrilik kumaşlar ucuz, yün pahalı ve kaynak sınırlı bundan dolayı yünün yapay hali olan sıcak tutan ve çokça üretilebilen bir lif ihtiyacı sonucunda ortaya çıkmıştır.

Tuşe nedir dedim ve öğredim sizinlede paylaşayım ; yün tuşeli akrilik kumaş demek veya kısaca tuşe veya tuşeli kelimeleri dokunuş yani akrilik kazak, bere, hırka veya halı her ne ise tutum özelikleri yani elinizle tuttuğunuzda elyafın size yaşattığı yumuşak tutum ya da o lifin dokunuştaki hissettirdiği duygu demek. Örneğin başka lifler için sert tuşeli, kaygan tuşeli, dolgun tuşeli, ipek tuşeli, keten tuşeli, pamuk tuşeli vb. kelimeleri kullanılabilir; yani o lif elimizle dokunduğumuzda bize ne his veriyorsa öyle tuşesi vardır denilir. Yapay elyaflar için kullanılır genelde. çünkü her yapay lif doğal liflerin alternatifi olarak üretilir ve ona benzetilmeye çalışılır, mesela akrilik yüne benzer; polyester pamuğa benzer yani onun daha ucuzu ve doğalın yetmediği yerde devreye girenidir, yapay yollardan elde edilenidir.

Akrilik elyafta tüylenme sorunu için ne yapmak gerekir

bazı lifler yapısı gereği tüylenme problemi yaşatabilir bunun için traş bıçağı ile hafifçe yukardan yukardan traş etmek gerekir, bunun makinesi de var 'pilling remover' diye arat bulursun internette.

akrilik iyi bir yündür.

Akrilik esneme yapıyormu az da olsa?

esneme yapar birazda olsa

Ben hirka ve kazak alirken akrilik olanlari tercih ediyorum. Çünkü daha ucuz ve sicak tutuyor..batma hissi de olmuyor. Kasinmiyorum. Angora çorap almak istedim. Calzedonia diye bir markadan. %7 angora var sadece ve 55 lira külotlu çorap. O fiyata hirka alirim.

Akrilik yapmak için gerekli petrokimya çıktısı olan hammaddeyi kim üretiyor

akrilik hammaddesi petrol yani petrol rafinerilerinden gelen hammadde akrilik fabrikasına gidiyor (mesela; aksa akrilik, dünyanın en büyük akrilik üreticisi) bu hammaddeler orada elyaf haline getiriliyor diye biliyorum

Birde tekstil ile ilgili olmayan resimcilikte kullanılan boya türü olan akrilik boya var, yağlıboya kıvamında, suluboya parlaklığında su bazlı bir boya türü kendisi. Yapısındaki esnek pigmentler sayesinde dış etkenlere yağlıboyadan daha dayanıklıdır. Tuval üzerinde çatlama yapmadığı için ressamlar tarafından tercih edilmektedir. Kokusuz ve çabuk kuruyan bir yapıya sahiptir. Renk alternatifleri ve tonlamalar elde etmek için beyaz renk tercih edilebilir veya suyla da inceltilebilir. Kullanım alanı resim sanatıyla sınırlı olmayıp dekorasyon ve ahşap vb. çeşitli boyamalarda da kullanılabilir. Akrilik boya hızla kuruyan bir boyadır. Akrilik boya kuru iken su ile temizlenebilir.

Akrilik, keskin bir kokuya sahip, renksiz olan ve akroliğin oksitlenmesi ile oluşan bir asit türüdür. Bu tür asidin ısıya, ışığa ya da metallere maruz bırakılmasıyla ortaya çıkan polimerler de akrilik olarak adlandırılır. Kimyada akriliğin formülü ise CH2=CH COOH’dür. yukardaki soru içinde, akriliğin hammaddesi petkim gibi kimyasal üretilen fabrikalardan geldiğini duymuştum, küçük plastik parçaları halinde geliyor chips deniliyordu sanırım ya da öyle birşey

Akrilik Sağlıklı mı, akrilik iplik hammaddesi petrol olduğu için çok da sağlıklı değildir, uzun süre deri ile temasından kaçınmak gerekir. Akrilik kumaşlardan yapılan elbiseler sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılır. Akrilik ipliklerle dokunmuş kumaşlar özellikle hassas ten yapısına sahip insanlarda ve çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve gribal enfeksiyonlara neden olabilir. Vücut ile uzun süre temasında rahatsızlık verip kaşındırma yanma ve terletme yapabilir. Bu nedenle akrilik karışımlı kumaşların iç yüzünde genellikle doğal lifler kullanılması tavsiye edilir.

akrilik mi yün mü denirse ucuzluk aranan yerlerde akrilik; doğallık ve sağlık istenen yerlerde yün. Akrilik saklama kapları sağlıklı mı cam kapları tercih etmek her zaman tavsiye edilir. akrilik kumaşın özellikleri ve akrilik iplik hammaddesi nedir yukarıda yazılı zaten. akrilik kazak çeker mi. akrilik kumaş terletir mi evet terletir. akrilik halı sağlıklı mı, akrilik iplik halı nedir malzemesi akrilik olan halıya akrilik halı denir. akrilik kumaş sıcak tutar mı kışlık bir kumaş olduğu için evet sıcak tutar ama terletir, % 100 akrilik elbise giymekten kaçınmak gerekir hava alan doğal lifler ile karışımları tercih edilmeli.

tekstilde akrilik lifinin kısaltması nedir

halının naylon mu, akrilik mi yoksa yün mü olduğu nasıl anlarız biliyor musunuz, elimizi hafif nemlendirip halının üzerinde sertçe sürtün lif topakları elimizde kalacaktır bunları çakmak ile yakıp kokusuna bakınca kıl yanığı gibi kokuyorsa yündür, eğer naylon yanığı gibi kokuyorsa akrilik veya naylondur. ek olarak naylon ateşte hemen alev alır hızlı yanar, yün biraz daha yavaş yanar

Petrolden üretilen tüm kumaşlara karşıyım. Petrolü giyinmenin sağlıklı olabileceğine inanmıyorum.Keşke keten, pamuk, yün, ipek gibi doğal kumaşların daha ucuza üretilmesi için çalışmalar olsa... mesela daha çok koyun beslenmesi gibi...

geçen bir avm ye gittim mağazadaki süveterlerin hemen hemen hepsi akrilikten yapılmıştı; gönümümleri güzeldi ve elimi üzerinde gezdirdiğimde de yün ile pek farkı yok gibi geldi, bunun üzerine akrilik nasıl bir kumaş diye araştırma yaptım çok kötü diyende var iyi diyende bence herşey fiyat performans oranında saklı. Bence akrilik elbise alınır çünkü yüne göre ucuz ve zaten kış kısa sürüyor.

Akrilik denilen maddenin naylondan farkı yoktur. Lc waikiki sen aldığım pamuk kazak çok süper ama 400 liraya network de satılan akrilik yün kazak 5 para etmez. Akrilik yerleriyle, kökü yapı yapıyor ve elektriklenme oluyor.

Akrilik giyimeyim giydirmeyin.

şimdi de akrilik tırnak çıktı, tekstil ve boya sektöründen sonra akrilik kelimesi kozmetik ve güzellik sektöründe de duyulmaya başladı, peki nedir bu akrilik tırnak: Akrilik tırnak, bir protez tırnak uygulamasıdır. Kozmetik marketlerde satılan takma tırnaklar, protez tırnak sınıfına girmez. İlk olarak takma tırnakla protez tırnağın ayrımını yapmış olalım. Protez tırnaklar, gerekli bakımı düzenli şekilde yapıldığında 6 ay süre tırnakta kalabilir. Fakat takma tırnaklar günlük kullanım için uygundur ve protez tırnaklarda uygulanan bakım yöntemleri geçerli değildir.

Akrilik hammaddesi nedir: Kömür, hava, su, petrol ve karpit taşından yapılan akrolonitrilden üretilen bir elyaftır. Çok hafif olması yanında sıcak tutar.

Arkadaşlar merhaba. Uzun okumalardan sonra akrilik kumaşın zararlı ve kanserojen etkiye sahip olduğu kanaatine vardım. Tabi ki bu alan uzmanlık alanım değil. Nihayetinde hava geçirmediği için ve diğer bir kaç sebepten ötürü zararlıdır. Ancak karışımlarda akrilik hangi oranlarda kullanılırsa zararlıdır bunun için net bir cevap bulamadım. Özetle bir hırka alacağım ve bu hırka 50% Akrilik, 50% Yün, doğal lifler ile karıştığı için nefes alır hale gelir ve kanserojen etkiye ya da herhangi bir olumsuzluğa neden olmaz diyebilir mitiz?

akrilik yazın yakar ve kokar yaz aylarında kullanmayalım please

Yüzde elli yün, yüzde elli akrilik olan iyi bir marka kazaklarımı giyemiyorum. Akrilik rahatsızlık veriyor. Sümerbank çok kaliteli yün ve pamuklu giysiler ve diğer battaniye gibi ürünler üretiyordu fiyatlarıda makuldu. 25 yıl önce aldığımız battaniyeleri hala hiçbir deformasyon olmadan kullanıyoruz. Hatta o zamanlar aldığım paltoyu modası geçti diye giymiyordum. Geçtiğimiz kış yine o tipler moda oldu. Dolaptan çıkarttım çocuklar yeni aldığımı zannettiler.

Kanserojen maddeden üretilen bunun dışında da bir cok saglık problemi oluşturan kumaş türüdür

Akrilik kumaş nasıl olur: Bakımı kolay olan bir kumaş çeşididir. Gün ışığına karşı dayanıklıdır. Akrilik ürünler çamaşır makinasında kolaylıkla yıkanabilir. Akrilik kumaşlar yumuşak, hafif ve rahat bir kumaş türüdür.

Merhaba..lc waikiki’den bir kazak aldım %100 akrilik..ama çok buruşuyor..bunun bir açıklaması var mı sizce? Triko akrilik bir kazak niye buruşsun?

son günlerde daha ince kumaşların üretilmesi için akrilik ipliklerin daha ince olan çeşitleri üretilip mikro akrilik iplik adı verilen akrilik iplik ve akrilik kumaşlar üretiliyor.

Mikrofiber akrilik ip nedir ve mikro akrilik nedir sorularına cevaben.

akrilik elbise nasıl,akrilik elyafının kullanım alanları,akrilik sıcak tutar mı,akrilik hangi tarihte nasıl bulundu,akrilik kumaş nedir,akrilik nedir,akrilik özellikleri nelerdir,

akrilik nedir akrilik bir kumaş türüdür akrilik halılarda kullanılır en çok:

Akrilik bir çeşit polimerdir, görünüşü ipeğe benzeyen ısıyı çok iyi yalıtan sentetik elyaf. Akrilonitrilin polimerizasyonu ile elde edilen akrilik elyafın ticari ismi de orlondur. İlk defa 1948 yılında akrilik elyaf orlon ismi altında Du Pont de Nemours Company tarafından üretildi ve satıldı. Sonraları ise başka isimler altında piyasaya sürüldü.

soft akrilik nedir kumaş olan akrilik soft olarak bilinir

yüzde yüz akrilik ne demek denirse çok sıcak tutar ve terletir yüzde eüs akrilik elbise olmasın akrilik oranı daha az olmalıdır vücudun hava alması açısından

akrilik tekstil ve boya başta olmak üzere pek çok alanda akrilik malzeme ve akrilik madde hatta akrilik ham madde olarak kullanılan sentetik ve yapay polimer çeşididir. akrilik yüzey kaplamaları ve akrilik kazaklar akrilik halılar bu malzemelerin en çok kullanıldığı sektörlerden bazıları akrilik boyaları da unutmamak lazım tabi ki

akrilik elyaf nedir sorusunun cevabı olan yazınız için teşekkür ederim

Emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş Akrilik kumaşlar en kaliteli nerde bulunur yardımcı olabilecek birileri varmı

oduncu gömlek üretilir kendilerinden, kışın kalındır

Akrilik yün mü değil mi? değil tabi ki! yün doğal akrilik yapay olarak aynı amaçlarla kullanılırlar.