Tekstil ve Moda

Kumaş Nasıl Yapılır

Kumaşın ana maddesi ipliktir. Kumaş nasıl üretilir sorusuna cevap vermek için ipliğin tezgahlardaki macerasını bilmek gerekir. İpliğin ilmek olarak bir araya getirilmesi ve ağ gibi örülmesiyle yapılır. İpliğin ham maddesi ne ise doğal olarak kumaşın da ana içeriği o madde olur. (ör; pamuk kumaş, karışık lifli kumaş, yünlü kumaş, sentetik kumaş, keten kumaş) Kumaşın ana maddesi olan iplik de bitkisel, hayvansal veya sentetik kaynaklardan eğirme ile elde edilir. İpliğin üretimi esnasında karıştırılarak kullanılan iplikler de vardır, kullanılmayanlar da vardır. Birçok ipliğin üretiminde farklı teknikler kullanılır. 

Bir kumaşın maddi olarak değeri, ipliğe göre, üretim tekniğine göre, kullanılan yardımcı araçlara göre, boyasına göre, desenine göre, model ve tasarım planına göre belirlenir. Kumaş üretimi yapan firmalar bu kıstaslara göre kumaşlarının fiyatını belirler ve kumaş toptancılarına veya kumaş perakendeci firmalara satar. Kumaş bu firmalara ulaştıktan sonra üzerinde bazı değişiklikler veya eklemeler de yapılabilir. Tasarımcılar aldıkları kumaşlar üzerinde kendi tasarım programlarını uygularlar. Bazı kumaş çeşitleri ham şekilde alınır ve üstüne eklemeler yapılararak farklı tarzda kumaşlar elde edilir. 

Eğirme ve dokumanın çok eski uğraşılar olmasına karşın tekstil sanayi ancak 18. ve 19. yüzyıllarda gelişmiştir. Dokuma sanayinin gelişmesinde bazı İngiliz mucitleri önemli rol oynamıştır. Bunlar arısında Richard Arkwight’ın 1768’de bulduğu eğirme tezgahı ile ilk kez çözgü olarak kullanılabilecek sağlamlıkta bir pamuk ipliği yada makine ile işleyen dokuma tezgahları için uzun işlik eğirmek mümkün oldu. İki yıl sonra 1779’da James Hargreaves birçok ipliği birden eğirebilen çıkrık makinesinin patentini aldı. Öteki buluşlar arasında Samuel Crompton’un (1753–1827) iplik bükme makinesi ve Edmund Cartwright’ın (1743–1823) motorlu dokuma tezgâhı da bulunmaktadır. 

Kumaş Üretilmesi Süreci

2 yorum:

tekstil kumaş üretimi belgesel izle, dokumanın tarihçesi, kumaş dokunması işlemi video görüntüleri, kumaş nasıl yapılır, kumaş nedir,

Kumaş Nasıl Yapılır, Kumaş Üretimi, kumaş nasıl yapılır video, iplik, dokuma, örme kumaş nasıl yapılır, dokuma kumaş nasıl yapılır, kumaş üretme yöntemleri, haşıllama, haşıl sökme işlemleri, kumaş nasıl yapılır, kumaş dokunması işlemi video görüntüleri, tekstil kumaş üretimi belgesel izle, kumaş nedir, dokumanın tarihçesi,