Tekstil ve Moda

Lateks (Latex) Nedir, Lateks Ne Demek

Kauçuk ağacından geleneksel yöntemle lateks üretimi. 
Lateks (latex), doğada bulunan, birçok bitkinin salgıladığı ve hava ile karşılaştığında katılaşan sütlü bir bitki özütüdür. Bilimsel adı Asclepiadaceae familyası bitkilerinde bulunan, başlıca üretim kaynağı bir tür kauçuk ağacı (Hevea brasiliensis) olan sütümsü bir sıvı. Lateks karmaşık bir sıvı bileşimidir ve içerisinde protein, nişasta, alkaloid, şeker, yağ, sakız, tanin, reçine gibi birçok madde bulunur. Birçok bitkide lateks beyaz renktedir, ancak bazı bitkilerde sarı, turuncu ya da kırmızı da olabilir. 

Başlıca lateks kaynağı olan kauçuk ağacı, tropikal iklimlerde yetişen bir bitkidir. Bu ağacın dünya ticaretindeki önemi çok büyüktür. Kauçuk ağacından lateks elde edilmesi için ağaçlar beş altı yaşlarına geldiğinde gövdelerinin üzerine V şeklinde kesik atılır, buradan sızan ve lateks adı verilen süt kıvamındaki sıvı, çanaklara toplanır. Kauçuk ağacının en verimli çağları 7 ila 12 yaşlarındaki ağaçlardır bu ağaçlardan daha fazla verim alınır. Toplama işlemi zannedildiği kadar basit değildir. Kauçuk ağacından gece saatlerinde daha iyi verim alındığı için lateks toplayıcıları geceden sabah saatlerine kadar süt kıvamındaki bu sıvıyı toplamaya çalışırlar. 

Dünyada toplanan lateksin % 75'lik kısmı; otomobil, kamyon ve uçak gibi araçların lastiklerinde kullanılmaktadır. Zamanla elde edilen bu ham lateks ihtiyaçlara karşılık vermemiş ve sentetik kauçuk üretimine geçilmiştir fakat aralarındaki özellik farkı büyüktür. Örneğin sentetik kauçuk üretimi doğal kauçuğa göre daha ucuz fakat daha zayıftır ayrıca esnekliği daha azdır. Tüm motorlu araçlarda kauçuk kullanıldığını düşünürsek dünyadaki önemini daha net anlayabiliriz. Tek bir otomobil lastiği için üç - dört ağaçtan yaklaşık bir ay boyunca toplanan miktarda lateks gerekmektedir. Dünya genelinde toplanan lateksin dörtte üçü otomobil, kamyon ve uçak lastiği yapımında kullanılır. 

Ayrıca lateks, yüzey aktif maddelerinin emülsiyonu ile monomerlerine polimerize olur ve sentetik halini de alabilir. Günümüzde; araba lastiği, lateks kumaş, muayene eldiveni, balon, ambalaj lastiği, prezervatif, silgi gibi pek çok ürünün üretiminde lateks kullanılır. Genelde sağlık açısından problem yaratmaz ancak bazı insanlarda lateks, alerjik etkiler gösterebilir. 

Lateks kelimesi aynı zamanda, bitki özütü yapısının işlenerek üretilen, ince ve esnek olan malzemelerinde adlandırılmasında kullanılır (örnek olarak lateks elbiseler). Lateksler doğadan elde edilen malzemelerde bulunur ancak sentetik lateksler de yaygındır. 

14 yorum:

Lateks karmaşık bir sıvı bileşimidir ve içerisinde protein, nişasta, alkaloid, şeker, yağ, sakız, tanin, reçine gibi birçok madde bulunur. Birçok bitkide lateks beyaz renktedir, ancak bazı bitkilerde sarı, turuncu ya da kırmızı da olabilir. Lateks kelimesi aynı zamanda, bitki özütü yapısının işlenerek üretilen, ince ve esnek olan malzemelerinde adlandırılmasında kullanılır (örnek olarak Lateks kumaş). Ayrıca Lateks, yüzey aktif maddelerinin emülsiyonu ile, monomerlerine polimerize olur ve sentetik halini de alabilir.

Lateks ambalaj sektöründe kullanılan yapıştırıcı maddelerden biridir. Sıvı halde iken sürüldükleri kâğıt yüzeyine tutunabilir ve kuruduğunda kâğıt olan kısımlara temas edince yapışmaz. Sadece lateks sürülmüş olan başka bir yüzey ile değdiğinde birbirine yapışır. Bu özelliğinden dolayı kutulama işlemi güçlük çıkaran büyük ya da uzun nesnelerin ambalajları lateks sürülmüş kenarlı olarak açık halde bulundurulur.

Lateks içeren ürünlerin temas ettiği deri yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı, sulanma ve kabuklanma şeklinde belirtiler veren bir alerji türüdür. Bu tür alerjilerde, lateks proteinleri değil, doğal lateks maddesinin işlenmesi (örneğin, lastik eldiven üretimi) sırasında kullanılan merkaptobenzotiazol, tiuram ve karbamat gibi maddeler sorumludur ama temas egzaması nedeniyle cilt bütünlüğü bozulduğundan, bu hastalarda lateks proteinlerinin cilt çatlaklarından emilmesiyle zaman içinde gerçek lateks alerjisi ortaya çıkabilmektedir.

Lateks alerjisi olan kişilerin de prezervatif kullanabilmesi için lateks olmayan prezervatifler geliştirilmiştir. Lateks alerjisi kauçuk latekste bulunan bazı proteinlerine karşı gelişen reaksiyondur. Kauçuk lateks, kauçuk ağaçlarından çıkarılan sütsü bir sıvıdır. Lateks alerjisinde vücut bunu yabancı ve tehlikeli bir madde olarak algılar. Lateks alerjisi cilt tahrişinden anafilaksiye kadar birçok şeye neden olabilir.

Lateks Nedir? Lateks Yataklar Nasıl Yapılır ?
Lateks, doğada bulunan, birçok bitkinin salgıladığı ve hava ile karşılaştığında katılaşan sütlü bir bitki özütüdür. Yatak sektöründe son dönemde kullanılan en konforlu ve doğal ürünlerden biridir. Genelde kauçuk bitkisinin sütlerinden elde edilir. Bu sütümsü sıvı hava ile temas ettiğinde köpük haline gelir, Lateks ismini alan bu malzeme, kalıplarda bloklar haline getirilir ve yatak üretiminde kullanılır.

Lateks Yatakta bulunan hava kanalları doğal klima görevi görmektedir. Lateks bloklarının bağımsız hareketi sayesinde yan yana yatan iki kişi birbirlerinin hareketlerinden rahatsız olmadan uyuyabilirler. Her kiloda insanın rahat uyuyabileceği son derece konforlu bir yataktır. Doğal olması ve katkısız olması nedeni ile bebek ve çocuk yataklarında çok rahatlıkla kullanılır, gelişimlerini destekler.

Lateks malzemenin, kas yapısı üzerinde rahatlatıcı ve dinlendirici bir fonksiyonu vardır. Dünyada kabul gören sağlıklı bir ham maddedir çünkü tamamen doğaldır. Çok sert veya çok yumuşak bir yatak omurgayı olması gerektiğinden farklı bir pozisyona getirir ki bu da huzursuz uykuya ve ağrılara sebep olur. Lateks yatağın içinde yay bulunmaması nedeniyle metalden kaynaklanan manyetik alan oluşmaz. Vücudu destekleme kapasitesine sahiptir.

latex de bayağı kullanım alanına sahipmis

lateksin tanımı nasıl yapılır,latex alerjisi,latex içeren ürünler,lateks nedir,lateksin anlamı nedir,lateks ne demek,

gençler hepiniz lateks ile yakından ilgileniyorsunuz bakıyorum da, lateks nedir ne işe yarar diye soranlar var en çok bilineni prezervatifte lateks nedir, sıvı lateks nerede kullanılır der birisi, lateks içermez ne demek lateks olmayandır demek sağlık sorunlar, kaşıntı, kabarcık, kırmızılık ve alerji yapabilir. neymiş bu Latex nedir, Lateks alerjisi Nedir latekse değince veya temas edilince vücut tepki veriyorsa alerjin vardır demek, Lateks yapıştırıcı yeni duydum.

lateks neyden yapılır, lateks nasıl yapılır, lateks ne şekilde üretilir bunu da öğrendik şükür

Prezervatifte lateks nedir diye geldik yorumlara, lateks nedir ne işe yarar buldum bilgiyi, lateks zararlı mı latekse alerjim var demiyorsan bir şey olmaz, Lateks kumaş nedir lateks elbiselerde kullanılan kumaşlardır, Lateks Nerelerde kullanılır, Lateks Maske nedir lateks neden yapılır, lateksin üretimi lateks ham maddesi nedir

Latex taytlar zamanında neden moda oldu hala anlayamıyorum. Yürürken gıcırdadığını hissettiğimiz bir tayt türüdür bu. Çok seksi görünmesi bir tarafa giyip çıkarması nasıl onu bile düşünürken nefes alamıyoruz. Üstelik bir yerlere oturunca yapışıyor mu yapışmıyor mu çok merak ettik. Aşırı terlettiğini tahmin ediyorum hareketi kısıtlıyor kedi kadın gibi ortada dolaşıyorlardı ama harbi biraz seksapelitesi vardı.

Lateks, papatya ve sütleğen gibi pek çok bitkiden çıkarılan süte benzer madde. Bitkinin kesilen bir kısmından süzülür ve hava ile karşılaştığında katılaşır. Kauçuk ağacından çıkarılan lateks, doğal kauçuğun başlıca kaynağıdır.

yorumlara bak be ne kadar iyi bilgi paylaşımı yapılmış lateks hakkında her yönüyle çok öğretici oldu benim için.

lateks hayat kurtarır