Tekstil ve Moda

Kaşmir Nedir, Kaşmir Keçisi, Kaşmir Lifi Ne Demek

Kaşmir keçileri, yumuşak parlak ve dolgun yünlere sahiptir. 
Kaşmir (Cashmere, Capra Hircus Laniger), kumaş üretiminde yünlerinden yararlanılan keçi türüdür. Hindistan - Pakistan ortak bölgesi Kaşmir'den ismini alan kaşmir keçisi dünyaya buradan yayılmıştır. Özellikle Pakistan, Hindistan, Çin, Tibet, Moğolistan, İran ve Afganistan ve çevrelerinde yüz yıllar boyunca yoğun olarak yetiştirilen kaşmir keçisi diğer dünya ülkelerinde son yüzyılda yetiştirilmeye başlanmıştır. Kaşmir keçisi kış aylarında -35 derece; yaz mevsiminde ise + 40 derece sıcaklığa dayanıklı, sert iklim koşullarında yaşayabilen bir keçi türüdür. Bunu sağlayan ise, uç derecedeki iklim koşullarını bile yaşanır kılan yünleridir. Bu yünler çok yumuşak olmasının yanı sıra çok iyi bir yalıtkandır. Yaz aylarında ısıyı dışarıda tutarken; kış aylarında soğuğu içeri almaz. Yetişkin bir kaşmir keçisi yılda 200-250 gram yün verir. Yünün az bulunması ve mükemmel özellikleri nedeniyle pahalı bir liftir ve bu yünlerden üretilen elbiseler de doğal olarak pahalıdır. Bu nedenle diğer yün türleri ile karıştırılarak kullanılır. Kaşmir keçisi, kumaş, triko ve halı imalatında kullanılan yün elyafı elde etmek için yetiştirilir. 

Kaşmir Keçisinin Özellikleri 
Yukarıda bahsettiğimiz ülke ve çevrelerinde yaygın olarak uzun yıllardan beri yetiştirilen kaşmir keçisi yetiştirildiği ülkeye ve coğrafyaya göre özelliklere sahiptir. Bu özellikler keçinin renginden kaşmir lifi verimine göre değişiklik gösterir. Tam bir açık alan ve mera hayvanıdır. Kapalı ortamları pek sevmezler. Tüm keçi türlerinde olduğu gibi dağlık ve yüksek bölgeler onlar için bir sorun teşkil etmez. Kış aylarına diğer keçi ırklarına göre daha çok dayanıklı oldukları bilinmektedir. Yağmurlu havayı sevmezler. Yağmur yağdığı esnada sığınacak yer ararlar. Dünyada en büyük kaşmir keçi üreticisi Çin'dir. 120 milyon keçi varlığı olduğu bilinmektedir. Kaşmir yukarıda bahsettiğimiz gibi kaşmir keçisinin kısa kıllarından elde edilen, kaşmir kumaş, kaşmir triko, kaşmir şal ve kaşmir halı imalatında kullanılan ince yumuşak liflerdir. 
Kaşmir keçileri, gündüz ve gece arasında önemli sıcaklık değişikliklerinin olduğu bir habitatta yaşarlar. 
Kaşmir Keçisi Görünüm Özellikleri 
Kaşmir keçi ırkı çoğunlukla beyazdır, siyah, gri ve kahverengi renklerde görülebilir. Vücutlarındaki kıllar iki bölümden oluşur. Uzun kıllar ve kısa kıllar, insanlar için önemli olan kaşmir elde edilen kısa kıllardır. Kaşmir keçiler genelde uysal bir yapıya sahip olmalarına rağmen, diğer keçi türleri gibi tırmanmayı ve zıplamayı çok severler. Kulakları sarkık, boynuzlar keçilerde dik, tekelerde yana doğru kıvrıktır. % 95'inde boynuz görülür. 

Kaşmir Keçisi Et ve Süt Verim Özellikleri 
Canlı ağırlık tekelerde 70 kg. Keçilerde ise 45 - 50 kg.'dır. Kaşmir verimi yılda 200 gr. ile 250 gramdır. Kaşmir eti yağsızdır. Oğlaklar geç geliştiğinden kesime sevk edilmezler. Süt verimi diğer keçi ırklarına göre düşüktür. Ancak kaşmir keçi peyniri tat olarak çok özeldir. 

Kaşmirin Lifi Özellikleri 
Kaşmir yünleri; ince, yumuşak lifleri ile öne çıkar. Kaşmir doğaldır, hafif ve mükemmel bir yalıtım özelliğine sahiptir. Doğal renkleri; beyaz, gri ve kahverengidir. Bölgelere göre değişmekle birlikte, mart ve mayıs ayları arasında kaşmir keçileri kırkılarak ham kaşmir elde edilir. Özel işleme tarakları ile kaşmir uzun kıllardan ayrılarak kumaş üretiminde kullanılacak kaşmir elyaflar elde edilir. Kaşmir yününün ısı yalıtımı çok yüksektir, kaşmir çok sıcak tutan bir elyaftır. Eşdeğer yün, kıl ve tiftikten en az 6 kat daha sıcak tutma özelliğine sahiptir. İpekle karıştırılıp giyecek için kumaş imalatına uygundur. Kaşmir istenilen renk kök boya ile boyanabilir. Kaşmir keçisi bu özelliklerinden dolayı yetiştirilmektedir. Dünyada kaşmir kumaş, kaşmir triko, kaşmir ve kaşmir halı çok aranılmaktadır. Kaşmirin giyimde birçok kullanım sahası olması dolayısıyla kaşmir keçi yetiştiriciliği yüzyıllardır yapılmaktadır. 

9 yorum:

ingilizce ifadesi ile cashmere goat, cashmere lifleri ve keçisi himalayalardaki yani himalaya eteklerinde yetişen buraya özgü bir hayvan ve bu canlıdan elde edilen yünleri ifade eder. Kaşmir keçisinin latince adı Capra Hircus Laniger'dır. Bu keçilerin moğolistandaki Gobi Çölü, Orta Moğolistan ve Çin'den buraya gelir ancak ismini de keşmir (kashmir) eyaletinden alır.

kaşmiri ipekle karıştırıp harika özelliklere sahip ve çok pahalı bir kumaş elde ediliyor

kaşmir elbise sıcakta terletmez soğukta üşütmez, pahalı lüks bir kumaş elde edilir

Kaşmir kumaş dokuma: Atkıda ince kamgarn yün ipliği kullanılarak, D 1/2 dimi örgüsüyle dokunan atkı yüzlü elbiselik kumaştır.

Kaşmir, (Fr. cachemire, ing. cashmere) Çin, Hindistan, İran ve Tibet'te yetiştirilen Keşmir keçisinden elde edilen, doğal olarak beyaz, gri ve siyahımsı renkte, ipek gibi parlak, dalgalı saçsı elyaf. Özellikleri çok ince ve emme yeteneğinin farklı oluşu dışında yün ile aynıdır.

kaşmir lifleri, kaşmirin özellikleri nelerdir, kaşmir kumaş nedir, kaşmir nedir ve elde edilmesi nasıldır, kaşmir keçisi yünü

Merhaba
Sanırım kaçırılan bir nokta var. Görsel olarak baktığımızda Kaşmir Keçisi ile Ankara Tiftik Keçisini ayırt etmek epey zor. Ankara Tiftik Keçisi Anadolu'ya Türklerle beraber gelmiştir. Anadolu coğrafyasına uyum sağlamaları zor olmamıştır.

resimdeki keçiler çok güzel görünüyor dağların zirvesinden poz vermişler iki ayaklı yabancılara.

Kaşmirin olağanüstü hafiflik, yumuşaklık ve sıcaklık ayarlama yani yalıtım özellikleri (yüne göre 10 kata kadar daha yüksek güç), bu keçinin ipliğini her mevsim için mükemmel kılar.