Tekstil ve Moda

Abaka Nedir, Abaka Lifi Ne Demek

Abaka (Manila Keneviri) Bitkisi. 
Abaka lifi (Manila Keneviri - Abaca lifi - musa textilis
Abaka lifi (Alm. Manilahanf, Fr. fibre d'abaca, İng. abaca fiber), muzgiller familyasının bir üyesi olan abaka bitkisinin yapraklarından elde edilen, şapka ve halat gibi ürünlerin yapımında kullanılan, krem beyazdan kahverengiye kadar renkleri olan, dayanıklı, kaba, sert bir lif türüdür. 

Manila keneviri (Abaka), manila adını Filipinler'in Manila Limanı'ndan ihraç edildiği için bu ismi almıştır. Liflerin rengi beyaz, sarımtırak, kahverengidir. Parlak ve sağlamdır. Nem çekme özelliği azdır. Maliyeti düşüktür. Tuzlu suya dirençlidir. 

Abaka, hurma ağacına benzeyen ve 8 - 20 yıl yaşayan muzgiller (musaceae) familyasından bir tropikal bitkidir. Yetişkin bitki uzunluğu 4-6,7 m arasındadır. Kenevir bitkisi ile alakası olmamasına rağmen Cebu keneviri veya Davao keneviri olarakta bilinir.  Dünya abaka lifi üretiminin % 94’ünü Filipinler'dedir, ayrıca Ekvador ve Kosta Rika'da da yetiştirilir. 
Abaka elyafı. 
Yarım ay şeklindeki yaprak kınları içinde lifler, lif demetleri halinde bulunur. Bitkinin çiçeklenme zamanından önce yaprak kınları eğri olarak kesilir. Yapraklar, bitki çiçeklenmeye başladığında hasat edilir. Yaprak kınından bıçak veya makine ile yaprakların etli kısımları lifli kısımlar sıyırma ile bölgeden ayrılır. Daha sonra güneşte kurutulur. Kuruyan lifler su ile havuzlanır. Makine veya bıçakla çırpma suretiyle lif demetleri ayrılır. Beyazdan kahverengiye kadar giden renklerde, parlak ve sağlam lifler elde edilir. Yapısında % 63-64 selüloz, % 10 kadar da nem bulunur. 

Manila Keneviri Kullanım Alanları 
Abaca lifleri, sağlamlığı ve nem çekici özelliğinin azlığından dolayı yelken bezleri, gemi halatları, denizcilik ve gemici eşyası yapımında kullanılır. Ayrıca kaba dokuma kumaşlar ve yastık dolgu maddesi yapılır. 

9 yorum:

manila keneviri yani abaka şimdi yaprak lifleri grubuna giriyor yoksa sap lifleri grubuna mı

Abaca lifleri genel olarak özel kağıtların üretimi için kullanılır.

Abaka Bitkisi
Manila keneviri olarak da adlandırılan abaca, muz ağaç türünün yakın bir akrabası olan Filipinler'e özgü ve nemli tropik bölgelerde yaygın olarak bulunan abaca bitkisinin (Musa textilis) gövdesindeki yaprak içindeki lif demetleri kılıfından çıkarılır. Hasat edilecek abaka liflerini çıkarmak için yaprak şeritler halinde kesilmelidir ve bu lifler yaprağın etli kısmından ayrılır. Ayrılan elyaflar daha sonra yıkanır ve kurutulur.

Abaka elyafı, yaprağın destek yapısının bir parçasını oluşturan uzun ince hücrelerden oluşan bir yaprak elyaftır. Lignin içeriği yüksek bir oran olan % 15'tir. Abaca, yüksek mekanik mukavemeti, tuzlu su hasarına karşı direnç ve 3 metreye kadar uzunan lif uzunluğu ile öne çıkar. Abakanın en iyi bilinen özellikleri: ince, parlak, hafif bej renginde ve çok güçlü olmasıdır.

abaca ipi Türkiye'de satan varmı

bulmacalarda Filipinler’de yetişen ve Manila keneviri adlı elyafı veren muz türü sorusuna cevap olarak verilen lif türü, teşekkürler bulmaca beni buraya getirdi ve yeni bir bitki çeşidi öğrendim.

Abaca ne demek sorusunun cevabı abaca bir muz çeşididir. Abaka, muzgiller familyasından Filipinler'de görülen bir muz türüdür. Ancak muzu değil tekstilde kullanılan lifleri ile meşhurdur.

Abaka, bir tür muz elyafından çıkarılan iplik, Manila keneviri. Manila keneviri, liflerinin sağlamlığı ve nem çekici özelliğinin azlığından dolayı yelken bezleri, gemici halatları ve gemici eşyası yapımında kullanılır.

abaka lifi,abaka ağacı,bitkisel lifler,abaka kelime anlamı,abaka nedir,abaka bitki özellikleri nelerdir,abaka ne demek,

abaca ya da manila kendiri, Musa textilis’in yaprak kınından elde edilen life denir

manila Filipinler'in başkentidir, manila keneviri filipinlerde yetişir sonucu çıkar filipin keneviri sonucu çıkmaz belki başka kenevir türü vardır oralarda