Tekstil ve Moda

Bebekler İçin Organik Giysiler

Organik giysiler zararlı kimyasallar içermez. 
Bebeğinizin Cildini Organik Giysi ile Koruyun 
Özellikle bebek giysilerinde organik tekstil ürünleri tercih edilmelidir. Organik giysiler, hammadde aşamasından, üretim aşamasına kadar yapısına doğal olmayan maddelerin karışmadığı ürünlerdir. Organik olmayan, özellikle pamuk ve kenevir gibi ürünlerin yetiştirilme aşamasında, çeşitli zehirli maddeler, böcek öldürücüler ve gübreler kullanılmaktadır. Bu tür kimyasallar sadece tekstil bitkilerinin üretim aşamasında değil ardından gelen kumaş terbiye ve boyama aşamalarında da kullanılıyor. Kullanılan kimyasalların çevreye zarar vermesinin yanında, üretimin çeşitli aşamalarında dokuma maddelerinin yapısına karışarak, ürünün yapısında kalmakta ve giysi vücuda temas ettiğinde, soluma ve dokunma ile deriden kana ve dokulara geçmektedir. Organik tekstil liflerinin yetiştirilmesi aşamasında, toprağa hiçbir kimyasal madde katılmadan üretildiği için zararlı kimyasal maddeleri içermiyor. Dünyada organik pamuk üretimi halen yetersiz olsa da; Türkiye dünyada en çok organik pamuk üreten ülkelerden biri durumunda. 

Bebek Cildi Daha Savunmasız 
Normal bir yetişkinin derisi doğal olmayan maddelerden üretilen giysilerden zedelenmediği halde, birçok yabancı maddeyi ve mikrobu geçirmeme özelliliğine de sahip. Çocukların cildi yetişkinlerden 5 kat daha ince olduğundan daha büyük risk altında. Tekstilde kullanılan kimyasallarda bulunan aromatik çözücüler, aktif deterjanlar ve ağır metaller çocukların sağlığını yetişkinlerden daha fazla tehdit ediyor. Yeni doğan bebeğinizin vücut savunma sistemi tam gelişmemiş olduğundan, zararlı maddeleri tam durduramaz. Özellikle derinin kıvrım yerleri, koltuk altı ve bacak arası gibi yerlerden, derideki maddelerin (buna ilaçlarda da dahildir) emilimi fazladır. Bebeğinizin savunma sisteminin ve derisinin erişkinlerdeki düzeye ulaşması yıllar içinde olur. Bundan dolayı deriden geçebilecek kimyasal maddeler kanında ve dokularında birikebilir. Biriken bu maddeler, zaman içinde bebeğinizde basit deri alerjilerinden, çok ciddi hastalıklara kadar değişen sağlık sorunlarına yol açabilir. Konvansiyonel pamuktan üretilmiş giysilerdeki kimyasallar ise bebekler için ciddi tehlikeler içeriyor. Konvansiyonel üretimde, 700 bin çeşit kimyasal kullanılıyor ve bütün bu kimyasallar giysilerin üretim aşamasında giysiler ile sürekli temas halinde bulunuyor. Bu kimyasallar astım ve egzama gibi sağlık sorunlarını tetikliyor. Bu durumda, özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda organik giysiler giydirmek tercih edilmeli. Bebeğin giysilerinin pamuklu, yumuşak ve doğal kumaşlardan yapılmış olması gerekiyor. Giydirilen giysilerin tümü bebeğin rahatça hareket etmesini sağlamanın yanı sıra, yeterince geniş olmalı ve kan dolaşımını engellememesi de gerekiyor. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler 
Pamuk gibi doğal malzemelerden yapılmış giysiler, bebeğinizin cildinin en rahat nefes alabildiği malzemelerdir. Özellikle bebeğinizin cildini örten, iç giyim seçimi önemlidir. Kullanılan malzemelere bakın, dikiş yerlerini kontrol edin. Şişkin ya da kabarık olan dikiş yerleri kaşıntı yapabilir. Ayrıca giysilerin üzerindeki etiketleri de çıkarın ki, bebeğinizin cildine zarar vermesin. Minik düğmeli ya da bağlanması zor giysiler almayın. Geçme düğmeli ve ya çıtçıtlı giysilerin kullanımı daha rahat ve kullanışlıdır. Bebeğiniz kısa sürede gelişeceğinden, en küçük boy giysilerden az almaya gayret edin. İlk giysileri bol olabilir. Bebeğiniz bu durumu önemsemeyeceği için biraz büyük alabilirsiniz; kollarını kıvırdığınızda, bu durum sorun olmaktan çıkar. Yatak çarşafının, battaniyesinin temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Battaniyesinin tüylü olmamasına özen göstermelisiniz, çünkü tüyleri yutabilir. 

Bebeğinizin Giysilerini Doğru Yıkayın 
Giysileri bebeğinize giydirmeden önce mutlaka yıkamanız gerekir. Giysilerini yıkarken, bebeğinizin cildinin tahriş olmaması için çamaşır suyu ya da buna benzer deterjanlarla eşyalarını yıkamayın. Bebeğinizin hassas ten özellikleri ve cildinin pH değeri göz önüne almalı ve çamaşırlarını nazik programda, özel hazırlanmış deterjan ve yumuşatıcılarla yıkamalısınız. Giysilerini çok iyi durulamalısınız, böylece alerjik bir takım cilt hastalıklarını engellemeye yardımcı olursunuz. Çamaşırlarını kurutmanın en iyi ve en sağlıklı yolu, açık hava ve güneşte kurutmaktır. Giysilerini radyatöre asmak ya da çamaşır kurutma makinesine atmak sağlıklı değildir. Ayrıca bebeğinizin çamaşırlarını diğer aile fertlerinin çamaşırlarıyla karıştırmadan yıkamalısınız. 

Ürünlerde Kalite Belgesini Arayın 
Bebeğiniz için yıkanınca boya vermeyen ve alerji yapmayan standart belgeli ürünleri (Eko-Tex standart 100 belgesi) tercih etmelisiniz. Bu standart, insan ekolojisi açısından şüpheli, zararlı maddelerin analizlerini içermekte ve sınır değerler öngörmektedir. Bir tekstil ürününün, standartta belirtilen şartları yerine getirmesi durumunda firmaya “Confindence in textiles passed for harmful substances according to Eco-tex standart 100” (tekstillerde güven eco-tex 100 Standardına göre zararlı madde içermez) yazısı bulunan etiketi kullanma hakkı verilir. Eko-Teks etiketi uluslararası güvenilirliği ifade eden bir ekolojik kalite markasıdır. Bu etikete dikkat ederek bebeğinizin giysilerini seçmenizi tavsiye ederiz. 

Organik Giysilerin Faydaları 
Yeni doğan bebeğinizin cildinin doğal yağ salgılama özelliği zayıf olduğu için ve cildinin kendi kendine yatıştırıcılığı az olduğu için, bebeğinizin cildi çok özel ve kırılgandır. Doğal yağ salgılama özelliğinin bulunmaması, cildinin nem tutuşunu zayıf olmasına yol açar. Organik ürünler, cildin nemli ve yumuşak olması için cildi korur. Doğal lipid ve doğal nemlendirici tabakalarını kuvvetlendirir. Yenidoğan cildinin bağışıklık sistemi mükemmel değildir. Bebeğinizin cilt dayanıklılığı, dış etkenlerden ve stresten korunma kapasitesi kısıtlıdır. Bu yüzden bebeğinizin cildi sürekli problemler yaşar. Organik ürünler, sağlıklı ve iyi yapılandırılmış cildin oluşmasını sağlar. Cildin metabolizmasını aktive eder. Bebeğinizin cildi güvenli bir şekilde korunmasına ve dirençliliğinin arttırılmasına rağmen, dış uyarıların etkisini tamamen engelleyemez. Organik ürünler, problemli cildini hemen yumuşatır ve rahatlatır. İçerdiği bitkiler sayesinde, bebeğinizin cildinin sakin ve sağlıklı olmasını sağlar. Bebeğinizin cildi çok hassastır ve çok basit dış etkenlerden hemen etkilenir. Yapay renkler ve alkol cildi için çok zararlı olabilir. Organik ürünler, yapay renk, koku ve alkol içermez. 

0 yorum: