Tekstil ve Moda

Hindistan Cevizi Lifi Nedir, Coconut Elyaf, Koko Kumaş Ne Demek

Hindistan cevizi lifi, meyve kökenli lifler sınıfına girer. 
Koko Lifi, Hindistan Cevizi Lifleri, Kokos. Cocos nucifera 
Hindistancevizi lifi (Alm. Coir, Fr. fibre de coco, İng. coconut fiber; coir fiber), Hindistancevizi üzerinde gelişen, havuzlama yoluyla elde edilen, genellikle halat, hasır, çuval ve paspas yapımında kullanılan meyve lifidir. 

Hindistancevizi lifleri, hindistan cevizi meyvesinin üstünü örten lifli tabakadan elde edilir. Hindistan cevizi meyvesi, Sri Lanka, Hindistan ve Pakistan başta olmak üzere genel olarak Güneydoğu Asya'da yetiştirilir. 

Üretimi için hindistan cevizi kabukları nehirlerde 6 - 12 ay bekletilir. Bu süre içinde kabuklardaki çamurlar gider; odunsu hücreleri liflere bağlayan yapışkan madde bozunur ve lifler birbirinden ayrılacak hale gelir. Bu kabuklar kurutulur ve odun tokmaklarla dövülür. Sonra temizlenerek kaba, uzun, ince ve kısa lifler sınıflandırılarak ayrılır. Açıktan koyu kahverengine giden renklerde, sert fakat esnekliği fazla olan lifler elde edilir. Koko lifleri, iplik haline getirilip; parlak renkli koko hasırlarının yapımında, çuval ve gemi halatı imalinde kullanılır. Sert olanları paspas ve fırça olarak üretilir. Suya karşı dayanıklıdır. 

Hindistan cevizi insanlara binlerce yıldır hindistan cevizi sütü başta olmak üzere, etli kısımları ve yağı da dahil olmak üzere oldukça kullanışlı malzemeleri sağlayarak hizmet etti. Yakın zamanda, Hindistan cevizi kabuklarının ve elyaflarının kumaş olarak tekstil sektöründe kullanılabileceğinin keşfiyle beraber insanlığa hizmet verilen alanlara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Her yıl gıda, tıp ve kozmetik endüstrisinde 20 milyondan fazla hindistan cevizi kullanılmaktadır ve milyarlarca hindistan cevizi kabuğu ise çöpe gidip, israfa neden olmaktadır. Bu atık kabukların tümünü kullanmanın bir yolunu geliştirilmesiyle birlikte; diğer tekstil lifleri harmanladıklarında kumaşın kuruma sürelerini ve koku emilimini iyileştiren kıyafetler elde etme şansı da yakalanmış oldu. 

4 yorum:

hindistan cevizinin o liflerinden yapılır, içini de gıda da kullanıyoruz çok yönlü bir ağaç şu coconut

hidistan cevizi lifi yani

Antik zamanlardan beri halatlar ve kordonlar hindistancevizi lifinden yapılmıştır. Malezya'ya, Java'ya, Çin'e ve Arap Körfezi'ne yüzlerce yıl önce yelken açan Hintli gezginler, gemi halatları için hindistancevizi lifini kullandılar. MS 11. yüzyılda Arap yazarlara ait eserlerde, gemi halatları ve arma donanımları için yaygın olarak kullanılan hindistancevizinden bahsedilir.

coir lifi nedir,coco lifleri,coconut elyafları,meyve lfileri hindistan cevizi lifi,hindistan cevizi lifleri,koko lifi,