Tekstil ve Moda

Sisal Nedir, Sisal Bitkisi ve Sisal Lifleri

Sisal bitkisi. 
Sisal lifi (Alm. Sisalfaser, Fr. fibre de sisal, İng. sisal fiber), agave kaktüsü (Agave sisalana) bitkisinin yapraklarından elde edilerek halat, sicim ve yer döşemesi üretiminde kullanılan liflerdir. 

Sisal, Agavaceae familyasından sert coğrafi koşulları seven, kenevire benzeyen, içerdiği sağlam ve dayanıklı elyaf sayesinde tekstil sanayisinde çokça kullanılan bir bitki türü. Ana-vatanı Orta Amerikadır ancak Akdeniz coğrafyasında da yetişmektedir. Sıcak ve nemli iklimlerde yetişir, nem çekme ve esneme özelliği iyidir bundan dolayı gemi halatı yapımında, tarımda ve denizcilikte kullanılır. 

Sisal bitkisi sıcak ve nemli iklimde yetişir. Yapraktan elde edilen lif sınıfında en fazla sisal bitkisinden lif üretilir. Sisal bitkisi Amerika kıtasında, soğuk rüzgar, sert verimsiz toprak ve sıcak güneşte yetişen bir bitkidir. Çoğu türlerinin yapraklarının uçları keskin dikenlere sahiptir. Yaprakları çok elyaflı, dokumada kullanılır. Sahip olduğu bu yaprakların liflerinden sağlam sicimler ve halatlar örülmektedir. Elyafının kıymeti nedeniyle, bu bitkiyi daha verimli topraklarda yetiştirilmektedir. Brezilya, Afrika ve Endonezya'da yetiştirilen Sisal bitkisi, 7-8 yaşına geldiğinde lif üretimi için kullanılabilir. Uzun, kalın, etli ve kın şeklindeki yaprakların % 80-85'i sudur. Taze yapraktan çürütme yöntemi ile % 3-4 kadar lif elde edilebilir. Tamamen olgunluğa erişmesi için 8-10 yıl gereklidir. Bir bitkiden 15-20 yıl boyunca ürün alınabilir. Sisal lifleri birbirleri ile yapışık halde bulunan hücre demetleri şeklindedir. Liflerin boyu 100 cm.'e kadar ulaşır. Rengi beyazdan sarı, kahveye kadar gider. Yapısı % 65-72 selüloz içerir. Lifte küçük gözenekler olduğundan nem çekme özelliği fazladır. Sağlamlığı ve tuzlu suya karşı dayanıklılığı oldukça fazladır. Aynı zamanda diğer kaba liflere göre esnekliği iyidir. Bu nedenle; halı, kilim, örme işlerinde, gemi halatlarında, tarımda ve denizcilikte bağlama malzemesi olarak da kullanılır. 

Sisal Liflerinin Elde Edilmesi 
Yapraklar kaktüs gövdesinden kesilir. Yapraklar kesildikten 1-2 gün içinde lif elde etme işlemlerine başlanır. Aksi taktirde kurumuş yapraklardan lif elde etmek zorlaşmaktadır. Sisal liflerin elde edilmesinde en basit yöntem, liflerin yaprak parankiması kısmından bıçak ile soyularak olur. 

İkici yöntem, yaprakların yaklaşık 1 hafta süreyle havuzlanarak etli kısmının çürütülmesi ve bol su ile yıkanarak liflerin elde edilmesidir. Sisal liflerinin elde edilmesinde en çok mekanik yöntemler kullanılır. Ezilme işleminden çıkarılan lifler yıkanır ve sabit bir ağırlığa gelinceye kadar güneşte veya bir fırında kurutulur. 

Güneşte kurutmada, liflerin toprakla temas ederek kirlenmemesi için, kurutma işleminin ızgaralar üzerinde yapılması gerekir. Kurutma işleminden sonra liflerin artık maddelerden arındırılması için fırçalanması gerekir. Fırçalanan lifler, balyalanarak satışa hazır hale getirilir. Genel olarak 100 kg sisal yaprağından 2-5 kg arasında lif elde edilir. 

Sisal Kullanım Alanları 
Sisal lifinin doğal rengi; beyaz, sarı ve kahverengidir. Sisalin nem çekme özelliği çok iyidir. Tuzlu suya karşı dayanıklıdır. Bu yüzden denizcilikte çok kullanılır. Halı, kilim gibi örme işlemlerinde, gemi halatı, denizcilik, ev zemin örtüleri, alışveriş çantaları, paspas, kaliteli kâğıt yapımında kullanılır. 

8 yorum:

Sisal sadece tekstil endüstrisinde kullanılmıyor, sağlık ve güzellik alanında da kullanılıyor. Kenevire benzeyen büyük yapraklı ve içinde bol elyaf bulunduran, dokumada kullanılan sisal bitkisinin büyük kısmı Meksika dolaylarında bulunan Yukatan‘da üretilir. Sisal lifleri ile yapılan masaj; ciltteki sivilceler, egzama, varis, sedef, selülit gibi cilt hastalıklarının tedavisine oldukça faydalıdır. Normal ciltler için de çok etkili peeling görevi yapar, böylelikle cildi temizler, rahatlatır ve kan dolaşımını hızlandırır. Banyo kesesi üretimi için güzel bir malzemedir. Sisal, sıcak suya tutulduktan sonra banyo sabunu ile köpürtülerek vücuda uygulanır. Su ile temasında çabucak yumuşar. Liflerin suyla sertliğini kaybetmesi ve esnemesi özelliği sayesinde cildi tahriş etmez. Yüz temizliğinde rahatça kullanılabilir. Banyo işleminden sonra bol su ile durulanıp nemli kalmaması için kurutulması gerekir.

ey yorumcu bu kadar övmüşsün sisali, nerde bulacağız bu bitkiyi meksika yukatana mı gideceğiz. Yoksa sisal işine mi girdiniz, sisal Türkiye distribütörü siz misiniz. Normal keselerden ne farkı daha detaylı açıklar mısınız.

Sisal bitkisinin hikayesi
Bu bitki Amerika kıtasının soğuk rüzgar, sert verimsiz toprak ve sıcak güneşinde yetişen bir bitkidir. Yaprakları elyaflı olduğu için dokuma sanayiinde kullanılır. Elyafın kıymeti nedeniyle bu bitki daha verimli topraklarda yetiştirilmeye çalışılır. Bitki yetişir ve büyükçe yaprakları çıkar. Fakat, yaprakların içinde elyaf yok. Sonra anlaşılır ki bitkinin kötü toprak, soğuk rüzgar, sıcak güneşle mücadelesi onun lifli yapısının nedenidir. Yani içindeki cevheri geliştiren bu zorlu koşullardır. İşte insanın içindeki cevherde zorluklara katlanma ve mücadeleyle gelişmektedir. Sizde zorluklara dayanıp içinizde cevheri çıkarmaya çalışın, sisal dayanıklı bir bitki sizde sisal gibi olun

insanlar kumaş yapılabilecek her şeyden kumaş yapmaya çalışıyor, sisal kumaş bence bunlardan biri.

Sisal nedir, bol elyaflı, dokumada kullanılan sisal bitkisinin büyük kısmı orta amerikada üretilir. Sisal faydaları nelerdir: bitkisinin ekstresidir sisal lifleri ile yapılan masaj; ciltteki sivilceler, egzama, varis, sedef, selülit gibi cilt hastalıklarına çok faydalıdır. Sağlıklı ciltler için de çok etkili peeling görevi yapar, böylelikle cildi temizler. Sisal nasıl kullabılır Sıcak suya tutulduktan sonra sabun ile liflerin tercihen yüzeyinde köpürtülerek cilde uygulanır

sisal kumaş nedir, sisal iplik nedir sisal bitkisi nedir kısaca sisal halı ne demek: Esasen doğal liflerden üretilen bu halılar, halı endüstrisinin son yıllarda doğal sisal ve jüte yakın bir görünüm elde etmesiyle, çok daha yumuşak ve rahat kullanım imkanı sunan sisal ve jüt halının sentetik alternatiflerle de üretilmeye başlamıştır. Yün ve sentetik alternatifleri neredeyse dertsiz bir yapıya sahip olup, oldukça fazla çeşitlilikte doku, desen ve baskı seçeneği sunar.

bitkisel lifler,sisal bitkisi,sisal lifleri,sisal nedir,sisal lifleri nedir,agave sisalana bitkisinden elde edilen lifler,

agave nedir şurubu olan, gastronomide kullanılan bitki türü bu sanırım iplik bile yapılıyormuş.