Tekstil ve Moda

Renk Değiştirebilen Kumaşlar

Renk değiştirebilen kumaşlar, ilham kaynağı olan bukalemun gibi bulunduğu ortamın rengini alabilir. 
Tekstil ilhamını doğadan alıyor, renk değiştiren tekstiller geliyor 
Bukalemunların bulundukları ortama göre renk değiştirebilmeleri son derece şaşırtıcı, en az o kadar ilginç, bir o kadar da ilham verici bir olaydır. Bukalemun öylesine üstün bir kamuflaj yeteneğine sahiptir ki, bu işi yapmaktaki çabukluğu ile izleyenleri hayrete düşürür. 

Bukalemun, derisinin altındaki kırmızı ve sarı renk taşıyıcılarını, mavi ve beyaz yansıtıcı tabakayı ve en önemlisi de rengini koyulaştıran kramotofor hücrelerini büyük bir ustalıkla kullanabilir. 

Örneğin bir bukalemunu sapsarı bir ortama koyduğunuzda vücudunun renginin de hızla sarı renge dönüştüğünü görürsünüz. Üstelik bukalemun sadece tek bir renge değil alacalı renklere de tam bir uyum gösterebilir. Bunu başarabilmesinin sırrı ise bu usta kamuflajcının derisinin altındaki renk hücrelerini boyutça büyümeleri ve bu hücrelerin hızla yer değiştirerek bulundukları yere uyum göstermeleridir. 

ABD'de MIT laboratuvarlarında bukalemunlardaki gibi renk değiştirme özelliğine sahip elbise, ayakkabı ve çantalar yapmayı amaçlayan bir çalışma yürütülmektedir. Üzerinde çalışılan bu teknoloji, özel bir silikon malzemenin küçük bir elektron yüklemesi ile istenen renge dönüşmesini sağlar. Böylece, kumaş ve benzeri materyalden üretilen her türlü giyim eşyası ve aksesuarların birkaç saniyede renk ve desen değiştirmesi mümkün olur. Bu iş için küçük bir elektronik cihazın kullanılması gerekmektedir. 

Pille çalışan bu cihaza, üzerinde bulunan bir klavyeden kullanılmak istenen rengin kodunun girilmesi yeterlidir. Ne var ki bu teknoloji bugün için oldukça pahalıdır. Örneğin bir erkek ceketinin maliyeti 10 bin doları bulmaktadır. 

Henüz deneme aşamasında olan renk değiştirebilen kumaşlar projesi gelecek vaat ediyor. İlerleyen yıllarda bu tür materyallerden elbiseler ve çok çeşitli tekstil materyallerinin seri şekilde üretilmesi günlük yaşamda ve askeri teknoloji alanında çokça kullanılması bekleniyor. 

4 yorum:

insanlar gibi elbiselerde renk değiştirecek demek ki.

güzel gelişmeler vat tekstil sektörü gelişmeye açık bizde ülke olarak bu gelişmelerden en iyi şekilde faydalanmalıyız

renk değiştiren kıyafet alabileğimiz bir yer var mı? renk değiştiren elbise almak istesek nerede buluruz ve bu kıyafetlerin fiyatları ne kadar olur.

Bazı renk değişimleri ses dalgaları ve titreşimlere tepki vererek renk değiştiren kumaşlarla yapılan elbiseler üzerinde çalışılıyor, titreşimlerin kumaş yüzeyinde oluştuğu sıcaklık değişimlerinin algılayan küçük tellerle çevrili, Bu mikro kablo ağının elde ettiği sinyaller, bir mikroişlemci aracılığıyla işlenerek, verilecek tepki hesaplanarak kumaşın renk ve deseninin bu yönde değişmesi sağlanıyor. Gelen uyartılara anlık tepki verebilen bu kumaşın, askeri kamuflaj düzeneklerinde kullanılmasına başlandı.