Tekstil ve Moda

Akıllı Pencere Geliyor Perde Devri Kapanıyor

Akıllı Pencere Çalışma Prensibi 
Akıllı Pencerelerle Perde Tarih Oluyor 

ABD'de, güneş ışınlarını bloke ederek odayı serin tutabilen, aynı zamanda güneş ışığının etkisiyle kararıp perdeye duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran akıllı pencere üretildi. 

Pencereye takılan perdelerin evdeki yaşamımız için çok önemli olduğu inkar edilemez bir gerçek. Işığı ve ısıyı engelleyen perde, özellikle de sıcak yaz aylarında güneşin etkisini azaltırken, odayı serin tutmak istediğimiz veya dışarıdan görünmek istemediğimiz zamanlarda da en büyük yardımcımız oluyor. Ama akıllı pencere sayesinde artık perdelere ihtiyacımız olmayacak. Amerika'daki bir enerji firması tarafından geliştirilmekte olup, tasarım süreci tamamlanma aşamasında olan ve Amerika'da yayınlanan Nature isimli dergiye konu olan akıllı pencere, Kaliforniya'da üretilmeye başlanacak. Pencerenin en önemli özelliği, güneş ışınlarını bloke ederek odayı serin tutması ve aynı zamanda karararak perdeye duyulan ihtiyacı ortadan kaldırması. 

Yüzde 20 Daha Pahalı 

Normal pencereden sadece yüzde 20 daha yüksek maliyetle piyasaya sunulması planlanan pencerenin akıllı olan özellikleri devre dışı bırakıldığında, sıradan bir pencereden farkı kalmıyor. Ama bu özellikle devreye sokulduğunda iki tabaka cam arasına yerleştirilen küçük kristal parçalar sayesinde ısıyı ve ışığı engelliyor. Eğer cama dışarıdan gelen ışık ve ısının voltajı düşükse kristaller ışınları absorbe ederek ısının odaya geçmesini engelliyor, ancak kararmıyor. Böylece dışarısı görülebiliyor. Ancak gelen ısı ve ışığın miktarı yani voltajı çok yüksekse ısıyı bloke etmekle kalmıyor karararak ışığın içeriye girmesinin de önüne geçiyor. Uzmanlar akıllı pencerenin daha önceden de piyasada bulunduğunu ancak çok pahalı teknolojiyle üretildiklerini; bu yeni teknoloji ile maliyetlerin düşürülerek daha geniş kullanım alanlarına ulaşılacağını belirtiyorlar. Akıllı özelliklerin otomatik olarak devreye girerek ısıyı engellediğini, yeni teknolojinin çok daha ucuz olduğunu ve pencerenin akıllı özelliklerini devreye sokup sokmamanın kullanıcıya bağlı olduğunu kaydediyorlar. 

1 yorum:

akıllı pencereler teknoloji gelişyor bizim üniversiteler yatıyor, siz uyumaya devam edin