Tekstil ve Moda

Angora Lifi Nedir, Ankara Tavşanı Yünü Özellikleri

Ankara tavşanı. 
Angora, tavşan türlerinin yünü bakımından en kalitelisi olan Ankara tavşanının yününden elde edilen elyaflara denir. Ankara tavşanı yünü (Angora wool), orijini Türkiye olan ve Oryctolagus cuniculus türü içinde yer alan Ankara tavşanı (Angora rabbit) tarafından üretilmektedir. 

Özel olarak yetiştirilen Ankara tavşanlarından elde edilen yünler, kaşmir keçisinin yünü ile birlikte, kaliteli ve değerli liflerdendir. Angora yünü en hafif doğal elyaf olarak kabul edilir ve esnekliği ipeği bile geride bırakır. İçi boş angora lifleri ideal ısı depolarıdır, ısıyı geçirmez ancak nemi dışarıya verir bu nedenle terletmez. Angora yününün, ısınma ve ter emici özelliklerinden dolayı iyileştirici bir etkiye sahip olduğu söylenir. Diğer bir avantaj, doğal, yüksek oranda kir tutmayan elyaftır. Angora kıllarından yapılan ürünler bu nedenle daha az sıklıkta yıkanmalıdır. 

Angora Lifinin Elde Edilmesi 
Angora lifleri tavşan üzerindeki tüylerin taranması veya kırkılması yoluyla elde edilir. Lifler 3-4 ayda bir kırkılır ya da taranır. Her tavşandan her bir tarama veya kırkım işlemi sonucu 200-400 gram lif elde edilir. Yünü yumuşak, parlak, sıcak ve soğuğu geçirgenliğinin azlığı nedeniyle ticari değeri yüksektir. 

Angora Lifinin Özellikleri 
Ankara tavşanlarında lif üretimi esas olarak bir çift resesif otozomal gen tarafından kontrol edilmektedir. Bu genetik etki nedeni ile diğer tavşanlarda normal olarak 5–7 hafta süren aktif lif büyüme fazının Ankara tavşanlarında 12-16 haftaya kadar uzaması sonucunda liflerin uzunluğu diğer tavşan liflerine göre çok daha yüksek olmaktadır. Ankara tavşanı lif gömleklerinde primer folüküllerden üretilen üst kaba liflerin çapları 30-120 µ iken, sekonder folüküllerden üretilen alt ince liflerin çapları 12-14 µ arasında değişmektedir. 

Tavşan derisi üzerinde uzun ve kaba kılların altında ince ve yumuşak tüyler vardır. Angora lifi çok düzdür, ince ve hafiftir. Sıcak ve soğuğu geçirmediği için ticari değeri yüksektir. Son derece sıcak tutar. Ancak güveye karşı dayanıksızdır. Rengi beyazın her tonundadır. Nem çekme özelliği %16-17 arasındadır. Keçeleşme özelliği yüksektir. Lif uzunluğu 1,5-8 cm arasında değişir, lif inceliği ise 15-20 mikrondur. Dayanıksız olması nedeniyle iplik üretiminde yalnız başına kullanılmaz, daha çok yün ile karıştırılarak kullanılır. Lifler düzgün, kısa ve kıvrımlılığı yoktur. İpeksi kayganlığa sahiptir. Bu da liflerin eğrilmesini zorlaştırır. Angora yünleri kaynar su ile muamele edildiğinde özelliğini kaybeder. Bu nedenle yıkama işlemi özenle yapılmalıdır. Angora lifi kimyasal reaktiflere karşı hassastır. Güneş ışınlarından olumsuz etkilenir. 

Angora Elyafının Kullanım Alanları 
Bayan tekstilde elbiselik kumaş, bebek giysisi, eldiven, fötr şapka, örgü ipliği olarak kullanılır. 

12 yorum:

burada hayvandan lif kırkımı ve tarama yöntemiyle lif ediliyor denilmiş ancak bazı insan görünümlü hayvanlar tavşanlara eziyet ederek bu yünleri deriden koparma yöntemiyle alıyorlar bu da hayvanlara acı veriyor

Bir tekstil materyali olan Angora, Angora cinsi tavşanlardan üretilen kılı ifade eder. Angora kılı iplik halinde birbirine tutmaya izin verecek ölçüde uzun olduğu için tekstilde önemli bir yer tutar. Tavşan kılı kutikula kabuklarının çok narin kabarıklığı nedeni ile çok düşük bir sürtünme katsayısına sahiptir. Bu ise çok özel bir yumuşaklık ve kayganlık verir.

Isı tutma kapasitesi, hafifliği, yumuşaklığı ve alerjik etki yapmayışı gibi özellikleri dolayısıyla tüm dünyada aranan ve üretilen bir yündür. Angora yünü gerek saf olarak, gerekse diğer liflerle, özellikle ince koyun yünüyle karıştırılarak giysilerin üretiminde kullanılır.

Türkiye’de Ankara tavşanı yünü gereksinimi dış alımla karşılanmaktadır. Ülkemizde tavşan yünü işleyen belli iplik fabrikaları olmasına karşın tavşan yününden yapılmış ipliği kullanan birçok tekstil firması mevcuttur.

tekstilde angora kumaşların yeri ve önemi büyük değildir kullanım oranı olarak düşünülünce

Resimdeki tavşan Angora tavşanı değil sanırım, google images'da başka bir çıkıyor.

resim tavşanın tüyleri kesilmiş hali bence :)

Angora nedir, angora yünü: Angora tavşanının yumuşak, ipeksi kılı. Kıl bazen yumuşaklık katmak için diğer yün elyaflarla karıştırılır. Angora ya tek başına ya da diğer elyaflarla birlikte örgü ipi üretiminde kullanılır.

Angora kelimesi, günlük hayatta vatandaşların sıklıkla kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Uzun yıllar boyunca dilimizde yer alan angora kelimesi, insanların gerek günlük hayat gerekse sosyal medyada yararlandığı ve kullandığı sözcüklerden birisi olarak öne çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan angora kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir. Bu noktada, angora kelimesi ne demek ve TDK'ya göre anlamı nedir sorularının yanıtlarını arayanlar burda mısınız. Peki, angora kelimesinin kökeni ne angora kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir? İşte, merak edilenler! ANGORA NE DEMEK? TDK'YE GÖRE ANLAMI Angora kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre angora kelimesi anlamı şu şekildedir: - Ankara keçisinin kılından veya tavşanının tüyünden elde edilen iplikle dokunan (giysi) ANGORA KELİMESİNİ İÇEREN BİRLEŞİK KELİMELER angora tavşanı

Tavşan yünü ne demek sözlük anlamı tdk: Bir hayvansal elyaf türü. tayşan tüyü, tavşan kılı.

ankara tavşanı tüyü, angora elyafı nedir, angora yün elde edilmesi, angora tavşanı nedir yününün önemi nedir, tavşan yün yolumu ve kırkımı nasıl yapılır,

Ankara tavşanındaki tatlılığa bakar mısınız