Tekstil ve Moda

Dokuma ve Örme Kumaş Arasındaki Farklılıklar

Dokuma ve örme kumaşta iplik bağlanmasının karşılaştırılması.  
Örme ve Dokuma Kumaşların Üretim Yöntemleri ve Uygulanan İşlemler Bakımından Karşılaştırılması 

Kullanılan İplikler ve Özellikleri 
Örme Kumaşlar: Düz örme makinelerinde akrilik iplikler, yuvarlak örme makinelerinde pamuk iplikler, çözgülü örme makinelerinde sentetik iplikler daha çok kullanılmaktadır. Örme iplikler genel olarak yumuşak, az bükümlü, sürtünmeye dayanıklı ipliklerdir. 
Dokuma Kumaşlar: Dokuma kumaş üretiminde çeşitli dokuma makinesi tiplerinde her cins iplik kullanma olanağı vardır. Kullanılan iplikler örmeye göre çözgüde daha sert bükümlü, atkıda ise hemen hemen örme ile aynı karakterdedir. 

Ön Hazırlık İşlemleri 
Örme Kumaşlar: Çözgülü örmecilikte çözgü ve atkı hazırlama, çözgü bağlama, tahar gibi ön hazırlık işlemleri vardır. Atkı örmeciliğinde ise bobin aktarma ve parafinleme ön işlemleri yapılmaktadır.
Dokuma Kumaşlar: Dokumacılıkta çözgü ve atkı hazırlama, haşıl, tahar, çözgü bağlama gibi işlemler vardır. 

Üretim Hızı 
Örme Kumaşlar: Örme kumaş üretimi dokumaya göre daha hızlıdır. Özellikle çözgülü örme kumaş üretimi bilinen en hızlı kumaş üretim tekniğidir. 
Dokuma Kumaşlar: Dokuma kumaşlarda yeni teknolojiler ve bilgisayar desteği ile çok yüksek atkı atma hızlarına ulaşılmıştır. Ancak örme kumaş üretimi daha fazladır. 

Kumaşta Desenlendirme 
Örme Kumaşlar: Örme kumaş üretiminde jakar tekniğinin de uygulanması ile desenlendirme olanakları gelişmiştir. 
Dokuma Kumaşlar: Eksantrikli, armürlü ve jakarlı desenlendirme tertibatları ile sonsuz denecek kadar desenlendirme olanakları vardır. 

Kumaş Tipi Değişimi 
Örme Kumaşlar: Düz ve yuvarlak örme makinelerinde örgü ve kumaş tipi değişimi dokumaya göre daha kısa sürede yapılır. Çözgülü örmecilikte ise dokumaya göre daha uzun sürede olmaktadır. 
Dokuma Kumaşlar: Dokuma makinelerinde kumaş tipi değişimi, zor ve zaman alıcıdır. Kumaş tipi değişimi için çözgünün, taharın ve sıklık ayarlarının değişmesi gerekir. 

Konfeksiyondaki Kesim Özellikleri 
Örme Kumaşlar: Düz ve yuvarlak örme kumaşlar, esnek bir yapıya sahiptir bu nedenle kesimden önce veya pastal halinde dinlendirilmelidir. 
Dokuma Kumaşlar: Dokuma kumaşlar stabil bir yapıya sahip oldukları için örme kumaşlara göre daha kolay pastal atılır ve kesilir. 

Dikiş Özellikleri 
Örme Kumaşlar: Düz ve yuvarlak örme kumaşların dikişi oldukça zordur. Kesim kenarlarının kıvrılması dikiş açısından problemdir. 
Dokuma Kumaşlar: Dokuma kumaşlar örme kumaşlara oranla iyi dikim özellikleri gösterir. 

Paketleme Özellikleri 
Örme Kumaşlar: Kumaşların buruşma özelliklerinden dolayı paketleme özellikleri de kolay ve çeşitlidir.
Dokuma Kumaşlar: Dokuma kumaşlarda genellikle buruşma eğilimi fazla olduğu için hazır giyimde bitmiş mamullerin katlanması ve paketlenmesi daha dikkatli yapılmalıdır. 

Kullanım Alanları 
Örme Kumaşlar: Daha esnek olması ve daha küçük parçalar halinde daha kolay yapılabilmesi nedeniyle dokuma kumaştan farklıdır, bu da onu çoraplar, bereler vb için ideal kılar. Mayo ve iç giyim, tişört, çorap, kışlık kazak, süveter, atkı, bere ve sportif kıyafetlerde kullanılır. 
Dokuma Kumaşlar: Daha rijit ve sağlam yapıya sahiptir. Çok çeşitli kışlık, yazlık, üst giyim, ev tekstilleri ve gömlek, pantolon gibi dış giyimde kullanılmaktadır. 

Örme ve dokuma, temel kumaş modeli. 
Örme ve Dokuma Kumaşların Fiziksel Özelliklerine Göre Karşılaştırılması 

Kumaş Yapıları 
Örme Kumaşlar: Üretiminde tek iplik veya bir grup çözgü ipliği, örücü elemanlar yardımıyla ilmek formuna getirilir. Bu ilmekler birbirleri ile bağlanarak örme kumaşı meydana getirir. 
Dokuma Kumaşlar: Çözgü ve atkı ipliğinin belli bir düzene göre birbiriyle bağlantı yapmasıyla oluşur. 

Uzama ve Elastikiyet 
Örme Kumaşlar: Atkılı örme kumaşlar dokumalara göre yüksek, çözgülü örme kumaşlar da dokumaya yakın uzama ve elastikiyet gösterir. Örme kumaşlar yapıları nedeni ile her yöne doğru uzama ve esneklik gösterir. Vücudu sarma ve vücut hareketlerine uyum sağlama özellikleri vardır. 
Dokuma Kumaşlar: Dokuma kumaşlarda özel esnek iplikler kullanılmamışsa uzama ve esneme yetenekleri atkı yönünde az, çözgü yönünde ise hiç yoktur. Dokuma kumaşlar verev yönde esneme gösterir, bu nedenle vücudu saran bir yapıya sahip değildir. 

Çekme veya Boyut Kaybı 
Örme Kumaşlar: İpliklere ilmek formu verilerek meydana getirildiği için çekme oranı iç gerilimler dokumaya göre çok farklıdır. Bu nedenle örme kumaşlarda çekme çok fazladır. 
Dokuma Kumaşlar: Yapılarından dolayı iç gerilimleri örme kumaşlara göre daha fazladır. Bu yüzden çekme oranları ve boyut kaybı örme kumaşlara göre daha azdır. 

Dayanıklılık 
Örme Kumaşlar: Dayanıklılık, elyafın cins ve kalitesine, iplik mukavemetine, örgü çeşidine ve ilmek sıklığına bağlıdır. 
Dokuma Kumaşlar: Dayanıklılık, elyafın cins ve kalitesine, ipliklerin mukavemetine, büküm miktarına ve yapısına, kumaşın örgü yapısına ve iplik sıklıklarına bağlıdır. Genel olarak örme kumaşlardan daha dayanıklıdır. 

Nem Alma Yeteneği 
Örme Kumaşlar: Nem alma kabiliyeti elyaf cinsine, iplik yapısına, kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Örme kumaşlar, ilmek formunda olmaları nedeniyle gevşek ve hacimli bir yapıdadır. Bu yapıları nedeniyle dokumalara göre daha fazla nem alır. 
Dokuma Kumaşlar: Nem alma kabiliyeti elyaf cinsine, iplik yapısına, kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Örme kumaşlarla dokumalar arasındaki fark kumaş konstrüksiyonuna bağlıdır. Genel olarak gevşek yapıdaki kumaşlar daha çok nem çeker. 

Bollaşma ve Sarkma 
Örme Kumaşlar: Zamanla kendiliğinden olan ve kullanımdan kaynaklanan bollaşma problemi vardır. ilmek yapısından ötürü belli bir zorlamayla form değiştiren ilmekler eski formuna gelememekte ve bollaşma oluşmaktadır. 
Dokuma Kumaşlar: Atkı ve çözgü ipliğinin kesişmesi ile oluştukları için özel kumaşlar dışında bollaşma problemleri pek yoktur. 

Isı İletkenliği, Hava Geçirgenliği ve İklim Özellikleri 
Örme Kumaşlar: Bu özellik elyaf cinsine, iplik yapısına kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Ancak örme kumaşlar genel olarak dokuma kumaşlardan daha gevşek ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ısı ve hava geçirgenliği daha iyidir. 
Dokuma Kumaşlar: Bu özellikler elyaf cinsi, iplik yapısı, kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Ancak genel olarak dokuma kumaşların yapısı daha stabil ve sık olması nedeniyle örme kumaşlara göre ısı ve hava iletkenliği düşüktür. 

Buruşma Eğilimleri ve Ütülenme Özellikleri 
Örme Kumaşlar: Örme kumaşlar, dokuma kumaşlara göre buruşma dayanımları daha iyidir. Örme giysi ütülenmeden giyilebilir. Ütüleme ve ütü tutma özelliği ise dokumadan kötüdür. 
Dokuma Kumaşlar: Dokuma kumaşlar, örme kumaşlara göre daha çabuk buruşurlar. Buna karşılık ütü tutma özellikleri örme kumaşa göre daha iyidir. 

14 yorum:

benim de basit yöntemimdir, işi bilenler hemen anlar ama işi bilmeyenler ve tekstil sektörüne acemi olanlar için ayrım şöyle yapılabilir; eğer kumaşı tutup çektiğinizde uzamıyorsa dokuma uzuyorsa esneklik varsa bu kumaş örme sonucuna varılabilir

peki nonwoven dokusuz yüzeyli kumaşlarda nasıl ayrım yapacağız

evet nonwvowen'da ne yapacağız?

İpliklerin tek başına yada topluca çözgüler halinde örücü iğne ve yardımcı elemanlar vasıtasıyla ilmekler haline getirmesi, bunlar arasında da yan yana boylanmasına bağlantılar oluşturulması ile bir tekstil yüzeye elde etmek işlemine örmecilik veya örme denir.

Örme kumaşlar kullanılan iplik özellikleri, uygulama yapılan makine özellikleri olarak diğer kumaş elde etmek yöntemlerine ve malzemelerine göre farklıdır. Örmecilikte elde edilen kumaşlarda diğer tekstil yüzeylerine göre boyut stabilitesi yönünden daha esnek, daha elastik, daha yumuşak ve daha dolgun bir yapı gösterirler.

Dokuma için tekstilin tamamına yakınıdır derler ama örme tekniğinin geçmişi, belki de dokumadan bile önce gelir. 16. yüzyıla gelinceye kadar; yün çoraplar, başlıklar ve benzer giysiler el ile örülerek üretilmiştir. Örme ürünlerin yaygınlaşması ancak mekanik örgü makinesinin bulunmasından sonra olmuştur. 16. yüzyılda örülmüş eşyaya karşı talebin hızla artışı, örmenin mekanikleştirilmesi için itici bir güç olmuştur.

dokuma örmeden daha eski tarihlere dayanmaktadır ancak örme kumaşlar çok daha fazla oranda üretilip kullanılmaktadır.

dokusuz yüzeyli kumaş ayrımı şöyle yapılır, elinize ıslak mendili alın ve iki kenarından ellerinizle hafifçe kumaşı çekin, dokuma ve örme ile nonwoven kumaşlar arasındaki farkı göreceksiniz

örme kumaş pantolonların dizleri dokuma kumaşlı olanlara göre daha çabuk yırtıldığı fark ettim bu örme kumaşın esnek yapısı nedeniyle mi acaba, bir dokuma kumaşları yırtmak daha zor,

Örme kumaşlar ve dokuma kumaşları ayıran temel özellik ipliklerin bağlanma şeklidir: örme kumaşlar, ipliklerin ilmek formunda yan yana ve üst üste bağlantı kurarak bir yüzey oluşturması ile üretilen tekstil yapılarıdır. Dokuma kumaşlar ise atkı ve çözgü ipliklerinin kesişmeleri sonucu bağlantı yaparak doku yüzeyi oluşturan tekstil yapılarıdır.

örme kumaş yazlık mı yoksa örme kumaş kışlık mı şeklindeki iki sorunun cevabı da evettir, örme kumaşlar hem yazın hem kışın giyilir, t-shirt'leri yazın giyeriz ama sweatshirtleri kışın giyeriz. İki mevsimde giyilebilir örgü kumaşın malzemesine ve kalın olup olmamasına göre.

Kumaşlarda esneklik, giyim konforu gibi özelliklerin sağlanması kumaş yapılarını meydana getirmede kullanılan örgü yapılarının değiştirilmesi ya da kumaşı meydana getiren ipliklerin istenilen fiziksel özellikleri sağlayacak iplik gruplarından seçilmesi ile sağlanabilmektedir. Bu bağlamda dokuma kumaşlar ve örme kumaşlar birbirlerinden farklı karakteristikler göstermektedirler. Örme kumaşlar giyim konforu yüksek, dökümlü yapı gösteren, enine ve boyuna yönde esneklikleri yüksek olan yapılar sunmaktadırlar. Bu spesifik özelliklerin oluşumu temel olarak örme yapısında oluşturulan ilmeklerin kumaşa uygulanan bir kuvvet karşısında açılarak uzaması ve esneme sağlaması ile gerçekleşmektedir. Bu ilmekli örgü yapısı ayrıca örme kumaşların yumuşak tuşeli olmasını desteklerken giyim konforuna da katkı sağlamaktadır. Dokuma kumaşlar ise atkı ve çözgü ipliklerinin birbirleri olan temas yüzeylerinin yüksek olması sebebiyle daha stabil bir yapı sergilemekte ve kullanılan elastikiyeti yüksek ipliklere karşın bile örme kumaşlara nazaran daha düşük esneklik özelliklerine sahip yapılar sunmaktadırlar.

dokuma ve örme kumaşlar arasındaki farklar,örmeyi dokumadan ayıran özellikler,dokuma ve örme yüzeyler arasındaki benzer özellikler,örme ve dokuma ayrımı,örme mi daha iyi dokuma mı,

bir atkının el örmesi mi olduğu veya makine dokuması mı olduğu nasıl anlaşılır?

el dokumaları genelde kalın olur diye düşünüyorum ayrıca kenarlardaki püskül dikiş izlerinden belli olabilir ama küçük boyutlu bir örme kumaş parçasının el veya makinede örüldüğünün anlaşılması zor olabilir.