Tekstil ve Moda

Işık Yayan Beton Duvarlara ve Yollara Hazır Olun

Işık yayan beton malzemeler. 
Geceleri ışık yayan ışıl ışıl beton binalar ve yollar kulağa ilginç geliyor ama pek çok yerde bu teknik kullanılmaya başlandı. Akıllı tekstiller ile başlayan ışık yayan malzeme çalışmaları inşaat sektörüne sıçradı. Bu alanda uzun zamandır çalışmalar yapan San Nicolas Hidalgo Üniversitesi’nden Jose Carlos Rubio gündüz güneş enerjisini emen ve gece de bunu ışık olarak yayan beton geliştirdi. 9 yıl önce bu alanda çalışmaya başlayan bilimadamı bu alanda çalışma olmaması nedeniyle ışık yayan betonlar üzerinde çalışmaya başladığını belirtiyor. Bu çalışma ile şehir içindeki yollar, otobanlar, binalar ve bisiklet yollarında kullanılabilecek. 
Işıl ışıl yollar bizleri bekliyor. 
Araştırmasındaki en büyük engel betonun içine ışığı geçirmeyen opak yapısı oluyor. Sıradan çimentoya su eklenildiğinde; toz malzeme önce çözülmeye daha sonra da çamur halini alarak jelleşmeye başlıyor. Malzemenin kristalleşmesi ise istenmeyen ve önüne geçilmesi gereken bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bu alana ağırlık veren bilimadamı çimentonun mikro düzeydeki yapısında kristalleşmenin önüne geçmek ve çimentoya ışığı emen ve bunu yansıtan bir yapı kazandırmak için çalışmalar yapmış. Şimdilik yeşil ve mavi renkte ışık yayan bu teknoloji, ışığın sürücülerin gözünü almaması için yoğunluğu ayarlanabiliyor. 

Florasan özelliği en fazla olan malzeme plastik ancak bu malzemenin güneşten gelen UV ışınları nedeniyle ömrü ise ortalama 3 yıl. Rubio’nun geliştirdiği beton ise güneşe dayanıklı, yaklaşık 100 yıllık ömrü var gün içinde emdiği güneş ışınların geceleri 12 saat yayabiliyor. 
Aydınlatma Maliyetleri Düşüyor
Benzer çalışmalar beton dışında alçı ve diğer inşaat malzemeleri ile de yapılıyor. Işık yayan beton üretiminde kullanılan malzemelerin maliyetinin uygun seviyeye çekilme çalışmaları sona erip, ekonomik bir ürün elde edildiği zaman bu gelecek vaat eden çalışma çok yaygın bir kullanım alanı bulabilecek. Enerji ve aydınlatma maliyetlerini büyük oranda azaltacak proje hayata geçtiğinde yollar ve duvarlar geceleri ışıl ışıl olacak. 

8 yorum:

çok güzel bir buluş acaba yollardaki üçgen biçimli ışık veren malzeme tüm yola neden uygulanmıyor bunun bir açıklaması var mı mesela yukarıdaki resimde binanın duvarının tamamı ışık yayıyor ama yolda bu neden uygulanmamış

karanlıkta parlayan yol, güneş ışığı ile sarj olup geceleri parlayan ışık saçan asfalt devri bile başlamış tekstil diğer alanların önünde gidiyor onlara yol gösteriyor bunu anladım ben.

insanoğlunun yeterince dünyayı yeterince aydınlattığı yetmiyormuş gibi; ışıl ışıl şehirler yüzünden geceleri yıldızları bile göremiyoruz uzaybilimciler dünyada karanlık noktalar arıyor uzaya bakmak için. Bir de şehirler arası yollar aydınlatılsın da o zaman tam bozun doğal dengeyi ve hayvan ekosistemini..

aynen pelin çetin size katılıyorum nerde hayvan hakları; burdaki amaç ışığa koşan böcekleri araba tekerlekleri altında katletmek istenmesi ve geceleri avlanan yırtıcıların avlanamayıp aç kalacak olması :) şaka şaka ışıl ışıl yollar hiçte fena fikir değil aslında geceleri dolambaçlı yollar sürüş açısından tehlikeli oluyor.

bence ışıklı karayolları projesi daha çok şehir içindeki parklarda ve aydınlatmanın yetersiz olduğu ara sokaklarda uygulanabilir bunun dışında otobanlarda kullanımı pek yaygınlaşmaz gibi geliyor tabii bu ışık yayan malzemelerin maliyeti de önemli.

kendinden ışıklı yol fikri de iyiymiş

light emitted concrete, light emitting ways and buildings, ışıklı beton binalar ve yollar, ışığı gündüz depolayıp gece yansıtan duvarlar, geceleri kendiliğinden ışıklı yollar otobanlar,

ışık yayan çimento sağlığımıza zararlı değildir umarım