Tekstil ve Moda

Tuşe Nedir, Tuşe Ne Demek

Tuşe kelimesi, kumaşın bize yaşattığı hissi anlatmak için kullanılır. 
Tuşe ya da kumaş tutumu (Alm. griff, Fr. toucher, İng. fabric handle; handle, feel), elle dokunarak ya da sürtme yoluyla algılanan yumuşaklık, sertlik, pürüzlülük, düzgünlük, esneklik gibi kumaşın duyusal özelliklerine denir. 

Tuşe kelimesi sözlükte; tutum, dokunuş, dokunum, dokunma işi veya biçimi ve temas anlamlarına gelmektedir. Tekstilde tuşe kelimesi ise kumaşlara veya elbiselere dokunduğumuzda bize verdiği hissi anlatmak için kullanılır. Yumuşaklık derecesini veya dokunma duygusunu anlatmak için kullanılır: yumuşak tuşeli, kaygan tuşeli gibi. 

Üst giyimde kullanılan kumaşların yumuşak olmaları istenir. Kumaşın yumuşak ya da sert oluşuna kumaşın tuşesi denir. Bu özellik kumaşın ham madde ve yapısıyla ilgili olduğu kadar dokunmuş kumaşa uygulanan apre işlemlerine de bağlıdır. 

Yün tuşeli akrilik kumaş demek veya kısaca tuşe veya tuşeli kelimeleri dokunuş yani akrilik kazak, bere, hırka veya halı her ne ise tutum özellikleri yani tekstil ürününü elimizle tuttuğumuzda veya derimizle temas anında, elyafın bize yaşattığı yumuşak tutum ya da o lifin dokunuştaki hissettirdiği duygu demektir. Örneğin başka lifler için sert tuşeli, kaygan tuşeli, dolgun tuşeli, ipek tuşeli, keten tuşeli, pamuk tuşeli vb. kelimeleri kullanılabilir; yani o life, elimizle dokunduğumuzda bize ne his veriyorsa öyle tuşesi vardır denilir. Yapay elyaflar için kullanılır genelde çünkü her yapay lif doğal liflerin alternatifi olarak üretilir ve ona benzetilmeye çalışılır, mesela akrilik, yüne benzer; polyester, pamuğa benzer yani onun daha ucuzu ve doğalın yetmediği yerde devreye girendir, yapay yollardan elde edilenidir. Liflerin tuşesini değiştiren çeşitli kimyasal apre işlemleri uygulanabilir. Örneğin kumaşın daha yumuşak olması için yumuşaklık apresi uygulanabilir. 

17 yorum:

Tuşe: Üst giyimde kullanılan kumaşların yumuşak olmaları istenir. Kumaşın yumuşak ya da sert oluşuna kumaşın tuşesi denir. Bu özellik kumaşın hammadde ve yapısıyla ilgili olduğu kadar dokunmuş kumaşa uygulanan apre işlemlerine de bağlıdır.

Polyesterli kumaşlar sert tutumda olurlar. Pamuk iplikleri genelde ince olduklarından pamuklu kumaşlarında çoğu incedir. Devamlı ipliklerden yapılan kumaşlar çok daha parlak ve düzgün yüzeylidirler. Sentetik sürekli ipliklerden yapılan kumaşlar oldukça sert, yapay ipek kumaşlar daha yumuşak ve dayanıksız olurlar.

tuşe elimizde kumaşın verdiği hissiyatı ifade eder, bu tanım kumaşla da sınırlı değil bazı tıbbi terimlerde de kullanılıyor, tuşe terimi

tuşe nedir tekstil, vajinal tuşe nedir, tuşe nedir gitar, rektal tuşe ne demek, satrançta tuşe nedir, tuşe yapmak, tuşe bateri, tuşe giyimde nedir, tuşe kumaş ten hissi gibi bunu mu demek istedin diyor arama motoru, tuşe sadece tekstil terimi değil kısacası.

mesela kadife kumaşların tuşesini çok severim o kısa yumuşak tüyler ve kışın teninizi ısıtan lif kümecikleri hoş bir his bırakır.

dokunduğumuz eşya, kumaş vb. nesnelerin elimizde bıraktığı duygudur bir çeşit. nasıl burnumuz koku, dilimiz tat alıyorsa ellerimiz tenimizde tuşe alır veya hisseder

ne kelimeymiş tuşe kelimesi nerdeyse her alanda bir tuşe lafı almış gidiyor tıpta var, satrançta tuşe var, müzikte tuşe var ek olarak tekstilde bile tuşe diye kullanım varmış onu da öğrendik daha başka alanlarda da vardır henüz bilmiyorum

Müzikte kullanılan tuşe en önemli kavramlardan biridir. Hassaslık ve doğru şiddette nota verme şeklinde açıklanabilir.

Touche kelimesinden gelmektedir kendileri

Akrilik kumaşın ,
.SAĞLAMLIK-DAYANIKLIK
. TUŞE (YUMUŞAKLIK+DÖKÜM)
. ESNEKLİK VE FORMUNU KORUYABİLME
.GEÇİRGENLİK
.GÖRÜNÜM
.EKONOMİKLİK
.DİKİME UYGUNLUK (DİKİLEBİLİRLİK)
yönelik özelliklerinin açılımını yapabilen var mı çok acillllll :)

Allahtan tekstilcisiniz de kumaş tuşesi bakıyorsunuz ya doktor olup rectal tuşeye baksaydınız.

Tuşe nedir kısaca: Kumaşın yumuşaklık derecesine denir.

tekstilde tuşe ne demek, tekstilde kumaşlara dokunma hissine ne denir, tuşe nedir,tuşe kelimesinin anlamı, yumuşak tuşeli kumaşlar

Tuşe, dokunuş, dokunma. Kumaşın verdiği his; sertlik yumuşaklık kayganlık vs. Gitar ve müzikte ayrıca sağlık, tıp ve dermatolojide kullanılan bir kelime.

tuşe giyim mağazasının adındaki tuşe bu tuşeymiş demek ki

Tuşe Ne Demek TDK anlamı nedir sorusuna cevap aldım.

tuşe dericilikte parmakların ya da elin kumaş ya da derinin üzerinde gezdirildiğinde yumuşaklık, kayganlık ve dolgunluk gibi bazı fiziksel özelliklerin bıraktığı hisse verilen isim. Tuşe eşanlam olarak tutum kelimesi kullanılabilir.