Tekstil ve Moda

Jakar Nedir, Jakarlı Ne Demek, Jakarlı Dokuma Kumaşlar

Jakar makinesi karmaşık desenli kumaşların dokuma tekniği ile üretilmesini sağlar. 
Jakar ya da jakarlı kumaş, jakarlı dokuma makinesinde üretilen karmaşık desenli kumaşlara jakar kumaş ve bu kumaş üretim yöntemine jakarlı denilmektedir. Jakarlı kumaşlar, ipliklerin özel bir tezgah üzerinde dokunmasıyla elde edilen teknik ve desenlerle oluşturulan bir kumaş türüdür. 

Jakar makinesi bir çeşit kumaş dokuma makinesidir. Jakarlı dokuma makinesi çalışma sistemi temel olarak normal dokuma makinesi ile aynıdır. Normal dokuma makinelerine ilave olarak jakar makinesi adapte edilir. Bu sistem sayesinde her bir çözgü ipliğine tahar planına göre ayrı ayrı hareket verilebilir. Gücüler dizim diye adlandırılan yüksek mukavemetli teknik özelliklere sahip ipliklerle jakar makinesinden dokuma makinesine kadar indirilir ve makinelerin birleşmesi sağlanır. 

Dokuma kumaşlarda çözgü; ikiden çok ipliğin, çözgü makinelerinde istenilen kumaş özelliğine göre hazırlanıp leventlere sarılması ve bu leventin dokuma makinesine yerleştirilip, leventteki ipliklerin istenilen kumaş özelliğine göre belli bir sıra ile gücü tellerinden ve taraktan geçirilerek hazırlandıktan sonra, en asgari bir atkı ipliğinin atkı atma sistemleri (mekikçikli, rapier-kancalı, hava jetli, su jetli vs.) ile çözgü ipliğinin arasından dolu veya boş olarak geçmesiyle basit dokuma oluşturulur. 

Joseph Marie Jacquard, isimli bir Fransız buluşcu bu klasik tezgahı makineleştirdiğinden bu makinelere onun adıyla Jakar tezgahı denir. Jakar dokuma tezgahlarında, çözgü tellerini kaldırmak ve aralarından renkli iplikleri geçirme işi otomatik olarak yapılmakta ve bu sayede en karışık nakışlı kumaşlar bile kolayca dokunabilmektedir. 

Jakarlı dokuma makineleri, en ince ipeklilerden, en kompleks teknik kumaşlara ve en özgün dekoratif kumaşlara kadar üretimin her alanında kullanılmaktadır. Jakar kumaş dokuma makinesi, ipliklerin kumaşı oluşturma esnasında kumaş yüzeyine desen vermektedir. Jakarlı desenli dokuma kumaşlar, dış giyim, iç giyim ve ev tekstil ürünlerinde kullanılmaktadır. Jakarlı dokuma makinelerinde, atkı ve çözgüde çeşitli renklerde iplikler kullanılarak rengârenk tablo gibi kumaşlar, farklı teknik özelliklere sahip iplikler ve örgü teknikleri kullanılarak 3 boyutlu, kabartma, çökertme kumaşlar yapılmaktadır. Bu kumaşlar perde, ev tekstilleri, gelinlik, abiye elbise kumaşları vb. süslü ve nakış içeren çeşitli tekstil ürünlerinde kullanılır. 

8 yorum:

Jakarlı Havlu, Jakarlı dokuma havlularımız, jakar desenleme mekanizması ile donatılmış özel bir dokuma tezgahında imal edilmektedir. Böylelikle kullanılan son teknoloji ile geniş çeşitlilikte en karmaşık desenleri ve tasarımlar üretilebilir. Kumaşlar, jakar dokuma ile temel örgülere göre daha güçlü ve esnektir.
Jakarlı Havlu Çeşitlerimiz: Jakarlı bordür bukle havlu, Jakarlı bukle havlu, Jakarlı iplik boya bukle havlu, Jakarlı nakışlı bukle havlu, Jakarlı bordür kadife havlu, Jakarlı kadife havlu, Jakarlı iplik boya kadife havlu, Jakarlı nakışlı kadife havlu ve perdeler jakarlı brode perde

dokuma makinasındaki her bir çözgü ipliğinin ayrı ayrı kontrol edilebildiği dolayısıyla desenlendirme imkanının geniş olduğu jakarlı makinalarda üretilen kumaşlara jakar kumaşı denir.

Jakarlı dokuma makinelerinde, atkı ve çözgüde çeşitli renklerde iplikler kullanılarak rengârenk tablo gibi kumaşlar, farklı teknik özellikliğe sahip iplikler ve değişik örgü teknikleri kullanılarak 3 boyutlu, kabartmalı ve çökertme kumaşlar yapılmaktadır.

jakar kumaş kalın mı olur derseniz görece kalındır, bu da jakar kumaş yazın giyilir mi sorusuna pek giyilmez cevabı verdirir ama gelinlikte jakar kumaşlardan yapılıyor bu nedenle jakar kumaş kullananlar günlük casual giyimde değil jakar kumaşlı elbiseyi özel elbiselerde tercih ederler, jakarlı kumaş fiyatları biraz pahalı olabilir, jakar kumaş esnek midir ipliğe ve değişmekle birlikte örme kadar esnek değildir, jakar kumaş elbise kullanışlı mı perdeden elbiseye pek çok alanda tercih edilir.

Jakar kumaş dokuma esnasında dokunan bezin içine büyük desenlerin işlendiği kumaştır. Brokardan farkı da bu noktadadır, kendinden desenli resim gibi bir görünümü vardır. Genellikle perde ve döşeme için kullanılan bu kumaş, moda tasarımcılarının da podyumlara taşıdığı diğer bir kumaş türüdür.

Jakar ne demek, jakar neyden yapılır, jakar ne anlama gelir tdk sözlük: 1. Jakar tezgahında dokunmuş kumaş. 2. Elle ya da örgü makinesi ile, jakarlı kumaş örneği yapılan örme işi.

Jakarlı: Jakar tezgahında, jakar sistemiyle dokunmuş bir tür kumaş. Jakarlı kumaş anlamlarına gelir

jakar dokuma makinesi nedir, jakar makinesinin özellikleri, jakarlı dokuma makineleri, jakar dokuma nedir, tekstilde jakar özellikleri kısaca, jakar nedir tekstil, jakar dokuma nasıl yapılır

Jakarlı brode nedir, jakarlı brode kumaş nedir, jakarlı brode perde nedir: Ekmek teknesi dizisinin ilk bölümünde Mehpare'nin istenmesi hazırlıklarında, evin yenilenmesi gereken perdeleri ile ilgili geçen ifadedeki süslü perde modeli ve pahalı ayrıca. Jakarlı perde'nin dudak uçuklatıcı fiyatı Cengiz'in gözlerini patlatmış ve yeni bir işe daha el atmıştır artık.