Tekstil ve Moda

Plastik Çeşitleri Nelerdir

Plastik Granül Malzemeler
Plastiklerin kullanımları sırasında gösterdikleri özelliklerine göre inceleyecek olursak bunların üç ana grupta toplandığını görürüz. 
- Elastomerler, 
- Termoplastikler, 
- Termosetler. 

Elastomerler 
Üç boyutlu şebeke yapısı oluşturarak yüksek esneklik gösteren polimerlerden meydana gelirler. 

Termoplastikler 
Termoplastikler, molekül yapısı olarak yan zincirler ve gruplar ihtiva ederler. Moleküller, elastomerlerde ve termosetlerde oldugu gibi üç boyutlu bir yapı teşkil etmezler. Moleküller arasında zayıf Van der Walls bağları vardır. Bu sebeple rijid yapıya sahip değillerdir. Isı altında yumuşarlar, bu özelliklerinden faydalanarak ısıtılmak suretiyle şekillendirilirler. Bu şekil değişikliği esnasında hiçbir kimyasal degisikliğe uğramazlar. Tekrar tekrar ısıtılarak yeni şekiller alabilirler. Piyasada toz ve granül halde bulunurlar. Kompozit malzeme üretiminde az da olsa kullanılırlar. 

Termosetler 
Molekül yapıları, polimerizasyon sırasında molekülün reaktif olan kısmı moleküller arasındaki zincir yapıyı teşkil eder. Moleküller bir üç boyutlu yapı teşkil edecek tarzda birbirlerine bağlı bir rijid yapı ihtiva ederler. Bu bağlama esnasında meydana gelen olay tek yönlü kimyasal bir reaksiyondur. Plastik malzeme şekil aldıktan sonra sertleşir ve malzeme artık yumuşayıp şekil değiştiremez. 
Üç tiptedir: 
- Cila tipi termoset, 
- Döküm tipi termoset, 
- Cam takviyeli plastik tipi termosetler. 

Takviyeli plastik, (kompozit) malzemelerde kullanılan matris malzeme (tali faz) herhangi bir plastik malzeme olabilir. Herhangi bir malzemenin kullanılıp kullanılmaması malzemeyi dizayn eden kişinin hayal gücü ve bilgisinin sonucu olarak ortaya çıkar. Plastik malzemeler genelde reçineler diye anılırlar. Kompozit malzeme imalinde en çok kullanılan reçineler termosetlerdir. Ekonomik, verimli ve gelişmiş mekanik özellikleri olan parçalar, termoset plastikler kullanılarak kolaylıkla yapılabilirler. Günümüzde deniz araçları yapımında, otomotiv sanayinde, inşaat sektöründe, depo, tank, boru ve mobilya yapımında ekonomik olduğundan ve aranan özellikleri sağladığından büyük ölçüde kullanılan, arzu edilen güncel bir malzeme haline gelmişlerdir. Termoset plastikler içinde ise en çok kullanılanlar; polyesterler, fenolik reçineler ve silikonlardır. Polyesterler bunların içinde en önde gelenleridir. Özellikleri, kullanım kolaylığı, imalat yatırımının az olması, her amaç için farklı formüllerde edilebilmelerinin yanında diğerlerinden çok daha ucuz olması polyesterin tercih edilmesine neden olur. Özel kullanım yerleri için epoksi reçineler yüksek mukavemetli ve kimyasal dirençlidir. Fenolik reçineler ise yüksek mukavemetin yanında büyük ısı direnci de istenen yerlerde kullanılırlar. Polyester reçine, genellikle doymamış dikarboksilik asit ve glikolün kondensasyonu sonucu elde edilir. Çift bağ ihtiva eden bir lineer polimerdir. Lineer polimer halinde iken rijid bir yapı göstermeyen polyesterleri üç boyutlu bir şebeke yapısına sahip polimer haline getirmek amacı ile içerisine bir miktar stiren veya benzeri çift bağlı monomerler katılır. Ayrıca polyestere belli özelliklerin verilmesi amacıyla stiren ile birlikte farklı maddeler de katılabilir. Bu maddelerin sağladığı özellikler şöyledir: 
Metil akrilat: Işık stabilitesi ve hava şartlarına karşı polyesterin direnç göstermesini sağlar. 
Maleimit: Yüksek reaktivite ve ısıya dayanıklılığını arttırır. 
Triallit fosfat: Ateşe dayanıklılık sağlar. 
Trifenil stibin: Işık geçirgenlikle birlikte ateşe dayanıklılık sağlar. 

Genel olarak polyesterler aşağıdaki reaksiyona göre üretilirler: Asit + Alkol ---» Ester + Su 

Polyesterlerin çoğu 250 °C'ye kadar emniyetli bir şekilde kullanılabilir. En büyük dezavantajı yukarıdaki reaksiyon sonucunda ve üretilmesi sırasında % 4 ila % 8 büzülmesidir. Bu büzülme sertleşme sırasında monomerlerin büzülmesi sonucunda ortaya çıkar. Bunun neticesi olarak düzgün bir yüzey elde etmek zordur. Degişen uygulamalar için pek çok tipte polyester geliştirilmiştir. Genel amaçla polyesterlere ilave olarak esnek ve yarı rijid tipler, ısı ve çevre degişimlerine ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı tipler geliştirilmiş olup bu çesitler bugün için çok fazla kullanım sahası bulabilmektedirler. 

4 yorum:

Çok Kullanılan Plastik Türleri ve Kullanım Alanları Nelerdir:
Polietilen (Polyethylene) (PE): Geniş bir kullanım alanı vardır, çok ucuzdur.
Polipropilen (Polypropylene) (PP): Yaygın kullanılan plastiklerdendir. Otomobil yan sanayinde, bahçe mobilyalarında vb. yerlerde kullanılır.
Polistiren (Polystyrene) (PS): Paketleme, elektronik ve beyaz eşyaların plastik kısımları vb. kullanım alanları vardır.
Polietilen tereftalat (Polyethylene terephthalate) (PETE): Pet şişe ismi bu malzemeden gelmektedir.
Polyamid (Polyamide) (PA) (Nylon): Fiber, diş fırçası kılları, misina vb. kullanım alanları vardır.
Polyester (Polyester): Tekstilde kullanımı yaygındır.
Polivinil klorid (Polyvinyl chloride) (PVC): Boru, profil vb. imalatında kullanılır.
Polikarbonat (Polycarbonate) (PC): CD, gözlük vb. imalatında kullanılır.
Akrilonitril bütadien stiren (Acrylonitrile butadiene styrene) (ABS): Elektronik aletlerin plastik aksamında yaygın olarak kullanılır.
Poliviniliden klorid (Polyvinylidene chloride) (PVDC) (Saran): Yiyecek paketlemede kullanılır.

Politetrafloroetilen (Polytetrafluoroethylene) (PTFE) (Teflon): Isı rezistansı, pişirme tavalari vb. yerlerde kullanılır.
Poliüretan (Polyurethane): Yalıtım köpüğü olarak kullanılır.
Bakalit (Bakelite)
Polilaktik asit (Polylactic acid)

arabalarda kullanılan plastiğin türü nedir acaba, mesela daha alt paketlerdeki modellerdeki plastik kalitesi bile farklı üst segmentteki arabaların plastiği bile, daha bir yumuşak oluyor. bu plastik daha mı pahalı bir de plastiği yumuşatmak için kullanılan kimyasallar kanser yapıyor diye okumuştum bu siteki ftalat nedir adlı yazıda, o zaman bu plastikler zararlı mı, sert plastikli arabaları mı tercih etmeliyiz?

plastik çeşitleri nelerdir, polyester plastik midir, plastik türleri ve kullanım alanları nedir, polyester ana malzemesi nedir, termoset ve termoplastik kimyasal yapısı ve özellikleri,