Tekstil ve Moda

Taşımacılık Tekstilleri (Ulaşım - Otomotiv Tekstilleri)

Otomobillerde kullanılan döşemelik kumaşlar. 
Taşıt tekstilleri ya da ulaşım tekstilleri (Alm. Mobiltextil, İng. automotive and aerospace textile), kara, deniz, hava taşıma araçlarında ve uzay sanayisinde kullanılan, emniyet kemerleri, hava yastıkları, iç yüzey kaplama malzemeleri, koltuk döşemelikleri, otomobil örtüleri, kord bezleri, lastikler, halılar, perdeler, hortumlar, kayışlar, halatlar, filtreler ve kompozit yapılardan oluşan teknik tekstil malzeme ve ürünleridir. 

Taşıtlarda (otomobiller, ağır vasıta araçları, traktörler, deniz araçları, hava taşıtları, trenler) kullanılan teknik tekstillerin yaklaşık % 20'lik pay ile toplam teknik tekstillerin en önemli bölümünü oluşturan grup olduğu tahmin edilmektedir. Taşımacılıkta kullanılan teknik tekstiller dekorasyon, izolasyon, filtreleme gibi işlevlerin yanı sıra, araçlarda konfor ihtiyacını da sağlamaktadır. Taşıtların, iç döşemelerinde kullanılan tekstiller de, kullanıcıları için dayanıklık, ergonomi, konfor gibi bir çok açıdan önem arz etmektedir. Taşımacılıkta kullanılan teknik tekstil ürünlerini; emniyet kemerleri, hava yastıkları, koltuk kumaşları, oto aksesuarları, oto kılıfları, koltuk kılıfları, filtreler, halı tabanları, kord bezi, kompozit takviyeleri, hortum ve kayış takviyeleri gibi ürünler oluşturmaktadır. 
Ulaştırma alanında kullanılacak kumaşlar uzun yıllar dayanacak özelliklere sahiptir. 
Bir otomobilde ortalama 13-14 kg tekstil ürünü kullanılmaktadır. Bunlar sadece araba halısı, döşemeler, tavan ve emniyet kemeri gibi görünen yerlerde değil, aynı zamanda lastiklerde, su hortumlarında, fren hortumlarında ve kayışlarda esnek takviye malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Karoser ve hatta süspansiyon sisteminin bazı parçaları, artan bir şekilde cam elyaf takviyeli bileşiklerden yapılmaktadır. Aracın çeşitli parçalarının yalıtımı için ısı dayanımlı ve ses geçirmeyen tekstil ürünleri kullanılabilmektedir. Yağ ve benzin filtreleri aracın düzgün çalışmasını sağlamakta olup; hatta dokusuz yüzeylerin, araç içindeki havayı filtre etmek için, kullanımı giderek artmaktadır. Nihayet, hiç ihtiyaç duyulmaması temenni edilen ancak en zor teknik talepleri karşılaması beklenen hava yastıkları, artık tüm dünyadaki araçlarda standart bir parça olarak üretilmektedir. 

Taşıtların üretiminde metal, çelik ve geleneksel malzemelerin yerine yüksek performanslı liflerin ve teknik tekstillerin kullanılmasıyla taşımacılık sektöründe daha hızlı ve konforlu hizmet sağlanmasında önemli avantajlar elde edilmektedir. Araçlarda teknik tekstil malzemelerinin kullanılması nedeniyle araçların ağırlığı ve yakıt tüketimi azalmakta ve böylece araçların hızı, manevra kabiliyeti, ve araçlardaki konfor artmaktadır. Airbus 310 uçaklarının yeni modellerinde uçağın toplam ağırlığının % 10'nu tekstillerden oluşmaktadır. İsveç Savunma Malzemeleri İdaresi (the Swedish Defence Materiel Administration (FMV))  tarafından bir proje kapsamında üretilen ve 2003 yılında suya bırakılan "The Visby Class Corvette" isimli gemi, taşıtlarda kullanılan teknik tekstiller için çarpıcı bir örnektir. Geminin omurgasının karbon elyafıyla güçlendirilmiş plastikten yapılmış olması ve kullanılan teknoloji nedeniyle gemi daha sağlam olmakta ve aynı zamanda geminin yerinin belirlenmesi oldukça zor olmaktadır. Ayrıca, gemi çelikle yapılan gemilere oranla % 50 daha hafif olduğundan daha fazla silah ve malzeme taşıyabilmektedir. Geminin manevra kabiliyeti diğer geleneksel malzemelerden yapılan emsallerine göre daha yüksektir. Taşımacılık hacmi arttıkça yoğunlaşan çevresel problemler daha hafif araçlar, trenler, deniz ve hava taşımacılığı araçları üretilerek giderilmeye çalışılacaktır. Karayollarında üç litre araçlar (100 km için 3 litre petrolün kullanılması) gerçeğe dönüşecek ve lif destekli kompozitler hafiflik sağlayarak daha az yakıt kullanımına neden olacaktır. Dünya ticaretindeki artış ile birlikte taşımacılık sektörü de sürekli büyümektedir. Ayrıca, dünya nüfusundaki artış ile birlikte refahın da artması sonucu taşıt araçlarının sayısında da sürekli bir artış yaşanmaktadır. Öte yandan, turizm, çalışma şartları, seyahat olanakları ve yaşam koşullarındaki gelişmelere paralel olarak insanlar daha çok vakitlerini araçlarda geçirmektedirler. Bu çerçevede, araçlardaki konfor ve güvenlik için kullanılan teknik tekstillerin kullanımı ve önemi gittikçe artmaktadır.

3 yorum:

akıllı tekstiller her alanda önemli

aynen artık uçaklar bile hafif olsun diye plastik malzemelerden yapılıyor, yakıt tüketimini azaltmak amaçlanıyor böylece

taşımacılık tekstilleri nelerdir, ulaşım tekstilleri nedir,