Tekstil ve Moda

Organik Giysiler ve Organik Giyimin Önemi

Organik Pamuk. 
Organik pamuk (Alm. Biobaumwolle, Fr. coton organique, İng. organic cotton), çevreye ve insan sağlığına zararlı kimyasallarla işlem görmemiş toprakta genetik değişime uğramamış tohumdan yetiştirilmiş, belgelendirilmiş pamuklara denir. 

Neden Organik Giysileri Tercih Etmeliyiz 
Organik pamuktan üretilmiş tekstil ürünleri çevre ve insan sağlığı için en iyi çözümdür. Organik pamuk doğaya zarar vermeden, zehirli tarım ve böcek ilaçları kullanılmadan üretilir. Tarladan toplanan pamuğun işlenmesi esnasında da sağlığa ve doğaya zararlı hiçbir işlem yapılmaz. İnsan sağlığını tehdit eden kanserojen kimyasallar kullanılmaz. % 100 güvenle kullanabileceğiniz, çevreye ve insana saygı ile üretilmiş ürünlerdir. 

Cildiniz İçin Daha Güvenli 
Organik tekstil ürünleri hiçbir zararlı kimyasal içermez. Suni boyalara, sentetik kumaşlara ve kimyasallara alerjisi olan hassas ciltli insanlar ve bebekler için güvenle kullanılabilecek tek tekstil türüdür. Naylon ve polyester dahil olmak üzere sentetik kumaşların büyük bölümü petrolden üretilmiştir. Ve bu kumaşlar, tüm petrol bazlı ürünlerde olduğu gibi zehirli gazlar yayar. Nova Scotia Çevresel Sağlık Birliği'nin raporuna göre salınan bu gazlar özellikle bebek ve çocuklarda olmak üzere insanlarda alerji, kimyasal hassasiyet, kanser ve diğer hastalıklara neden olabilmektedir. Organik tekstil ürünleri hiçbir petrol türevi madde kullanılmadan üretildiğinden bu zehirli gazları yaymaz. Organik tekstil ürünlerinin üretim aşamasında yumuşatıcı, ağartıcı ve koruyucu zararlı kimyasallar kullanılmaz. Böylece bu ürünleri tercih ederek, cildinizin bu kimyasallara maruz kalmasını önlemiş olursunuz. 

Organik Pamuk ve Bebek Sağlığı 
Klasik bebek giyim eşyaları, zıbınlarından havlularına, battaniyelerinden berelerine kadar zehirli kimyasallar taşımaktadır. Tekstil üretim aşamalarında kullanılan alevlenmeyi önleyici, kırışık önleyici, küçülmeyi önleyici kimyasallar, formaldehit ve daha birçok kimyasal ürün üzerinde kalıntı bırakır, ve bu kimyasal madde kalıntıları ürün defalarca yıkansa da geçmez. Bebek ve çocuklar bağışıklık sistemleri yetişkinlere kıyasla daha zayıf olduğundan toksinlerin etkilerine daha açıktırlar. Bebek ve çocuk cildi yetişkin cildine oranla 5 kat daha geçirgendir ve bedenleri ile temas eden kimyasallar ciltleri tarafından kolayca emilir. Bağışıklık sistemleri hala gelişmekte olduğundan vücutları bu toksinlerle yeterli düzeyde savaşamaz. Bebeklerin zehirli kimyasallara uzun süreli maruz kalması beyin hasarları, alerjiler ve kanser riskini arttırır. Kimyasalların güvenlik seviyeleri genellikle yetişkinler için hesaplanmaktadır. Oysa yetişkinler için zehirli ve zararlı bir madde bir bebek için 15 kat daha zararlıdır. Yüksek kaliteli organik pamuk kimyasalsız yumuşaklık ve rahatlık sağlar. Bebeğinize organik bebek kıyafetleri, organik havlular ve organik battaniyelerle hazırlayacağınız sağlıklı ortam onların alerji, astık ve hatta kanser gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskini azaltacaktır. 

Organik Giyim Daha Ekonomiktir 
Organik pamuk üretimi ve organik tekstil üretim süreci diğer alternatiflere kıyasla daha maliyetli olduğu için organik tekstil ürünlerinin diğerlerine göre biraz daha pahalı olduğu doğrudur. Fakat bu organik giyimin ekonomik olmadığı yada lüks olduğu anlamına gelmez. Organik liflerden üretilen tekstil ürünleri inanılmaz derecede dayanıklıdır. Normal bir pamuklu tişört 10-20 makine yıkaması sonrasında bozulmaya başlar. Buna karşın organik pamuk veya bambudan yapılmış bir tişört, 100 defa makine yıkaması sonrasında bile kolay kolay değişikliğe uğramaz; rengi, şekli ve büyüklüğü yıllar boyu korunur. Yıkamaya dayanıklı, rengi solmayan bu giysiler başta pahalı gibi dursa da sağladıkları kalite ile uzun süre kullanıldıkları için daha ekonomiktir. 

Organik Giyim Daha Kalitelidir 
Organik tekstilin faydalarından biri de ürünlerin daha kaliteli oluşudur. Organik kıyafetler en saf ve doğal haldeki, işlenmemiş organik kumaştan yapılır. Organik kumaşlar, kumaşın kalitesini düşüren soyma, mumlama, ağartma ve yumuşatma gibi işlemlerden geçirilmez. Ekolojik olmayan yöntemlerle (konvansiyonel) üretilen pamuk tarladan toplandıktan sonra çok ağır işlemlerden geçirilir. İşlenme aşamasında pamuk liflerine alevlenmeyi geciktiriciler, ağartıcılar, kimyasal yumuşatıcılar, sentetik vaks ve son olarak da formaldehit sprey eklenir. Diğer yandan organik pamuk bu ağır kimyasal işlemlerden geçmez; böylece bitki karakteristik parlaklığını, ağırlığını ve yumuşaklığını korur. Organik pamuk giysiler ekolojik olmayan pamukla üretilmiş giysilere oranla daha rahattır ve daha çok nefes alır. Özetle organik tekstil ürünleri, sürdürülebilir tarımla, pestisit, herbisit ve sentetik gübreler kullanılmadan elde edilen doğal liflerden üretilir. Organik pamuk bitkisi daha uzun liflidir; bu uzun liflerle de daha dayanıklı iplik ve kumaşlar üretilebilmektedir. 

1 yorum:

organik giyim bana biraz dolandırıcılık gibi geliyor, tavuk pisliğine ve samana bulanmış yumurtayı organik diye pazarladıkları gibi olmasın sonra.