Tekstil ve Moda

İpekli Elbiselerin Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır, Nelere Dikkat Edilmelidir

İpekli kumaşın temizliği, elbisenin etiketindeki bakım talimatlarına uygun yapılmalıdır. 
İpekten elde edilen kumaşlar, parlak, tuşesi iyi, rahatlık hissi veren ve en şık kıyafetlerin aranılan malzemesidir. Kadınların vazgeçemediği ipekliler aynı zamanda en nazlı kumaşlardan biridir. Bu sebepten bakımı da özel olmalı, dikkatli davranılmalıdır. İpekböceğinin kozasından elde edilen ipek, doğal protein kaynaklı hayvansal bir liftir. Doğada bulunan kesintisiz uzunlukta en ince lif olan ipeğin, yumuşak ve parlak olması dikkat çekici özelliklerinin başında gelir. Ancak bu parlaklık ve güzelliğini uzun süre devam ettirmek için temizlik ve bakımına dikkat edilmeli, bu tür kumaşlara gereken özen gösterilmelidir. 

İpek kumaş bakımı nasıl yapılır 
Dayanıklı oluşunun yanı sıra hassas bir kumaş olan ipek; ısıya, tere ve ışığa duyarlıdır. Su damlalarının bile üzerinde leke bırakabileceği bir kumaş türüdür, bu yüzden bakımı özenle yapılmalıdır. Elbisenin etiketinde yazan talimatlar uygulanmalıdır. Kuru temizleme yapılması genellikle tavsiye edilen bir yöntemdir. Kuru temizlemede de mekanik ısı ve harekete maruz kalmamalıdır. Ancak çamaşır makinesinde illa yıkanmak isteniyorsa makinenin yünlü/ipekli/hassas programları seçilmeli, az miktarda deterjan kullanılmalı ve olabildiğince soğuk suda yıkama yapılmalıdır. 

İstenirse elde yıkama da yapılabilir bu durumda ılık su ile nazikçe yıkanmalı, çitileme ve sıkma gibi kumaşa zarar verebilecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Yumuşatıcı ya da beyazlatıcı kumaşa zarar verebilir bu yüzden başka malzemeler kullanmadan durulanmalı ve bir havlu üzerinde kurumaya bırakılmalıdır. Bu nazik kumaşı güneş ışığına direk maruz bırakmamaya da dikkat edilmelidir. 

Yumuşak olmasına ek olarak çok da hafif bir kumaş olan ipek, pahalı ve lüks sayılan bir kumaştır. Renk dayanıklılığı yüksek olan ipek, kolaylıkla ve çok iyi boya tutar, canlı renklerde boyanabilir ve istenilen tonun kumaşa aktarılması kolaydır bu da çok sevilen bir kumaş türü olmasının bir diğer sebebidir. Kışın sıcak, yazın serin tutması da tüm doğal elyaflar gibi ipeğin de özelliğidir. Aynı zamanda terletmeyen ipek, kullanımı çok rahat bir kumaştır. 

Elbette tüm güzeller gibi ipeğin de bazı zor yanları vardır. Çok çabuk buruşan bir kumaş olması, kullanırken dikkatli olmaya zorlar. İpek günlük kıyafetlerde tercih edilecek bir kumaş olmaktan çok özel zamanlarda, toplantılarda, iş yerinde giyilebilecek bir kumaş olarak tercih edilir. 

İpek kumaşın ütülenmesi de dikkat isteyen bir süreçtir. Kumaş nemli iken düşük ısıda ütülenmelidir. Buharsız ütülemeye dikkat edilmelidir ve ütüleme işlemi kısa tutulmalıdır. 

3 yorum:

ipek elbisesi olan kadın herhalde temizlemeyide bilir kardeşim

ipek kullanılan tekstil ürünleri; gömlekler, kravatlar, bluzlar, pahalı gece elbiseleri, kadın iç çamaşırları, pijamalar, robdöşambrlar gibi giyim eşyalarında ve ev tekstil uygulamalarında yaygın olarak kullanılır

ipek nasıl ütülenir,ipek kumaş kuru temizlemeye verilir mi,ipek çamaşır makinesine atılır mı,ipek kumaş bakımı ve temizliği,ipekli elbiselerin temizlenmesinde dikkat edilecekler,