Tekstil ve Moda

Metal Malzemeden Örgü Kumaşlar

Çelik örgü kumaşlar özel alanlarda kullanımlar için üretilirler. 
Metal örgü kumaşlar, kumaş yapısı oluşturulurken; klasik tekstil lifleri (pamuk, yün, ipek, polyester vb) yerine: paslanmaz çelik, bakır tel, pirinç tel, nikel tel veya diğer alaşım metallerden elde edilen örgü ipliği gibi kullanılmaya müsait metal tellerin yuvarlak örme makinesinde klasik örme yüzeyler gibi örülerek metal yüzeyli kumaş yapısı elde edilmesiyle üretilirler. 
Metal Örme Yüzeyler İstenilen Uzunlukta Üretilebilir
Bu teller birbirine tekstil örme yapısıyla bağlanarak ve bu bağlanmanın sonsuz bir şekilde tekrarlanmasıyla, kesintisiz bir kumaş yüzeyi oluşturulur. Metal (çelik vb) hammaddeye sahip örgü kumaşlarda kullanılan teller, yuvarlak kesitli olabildiği gibi düz veya farklı kesit yapılarına sahip olabilirler. Metal örme kumaş üretiminde kullanılan teller, kumaştan beklenen özelliklere göre istenen incelikte üretilirler.

Metal örgü kumaşlar; mükemmel aşınma dayanımı, uzun ömürlü malzeme ve kalıcılık, aşırı sıcaklıklara dayanım, yüksek korozyon ve pas dayanımı, aşırı derecede asidik ve bazik ortamlara karşı yüksek direnç gibi özelliklere sahiptir, bu özellikleri nedeniyle geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir ve değişik amaçlar için üretilirler ve kullanılırlar.
Çoklu Yapılı Paslanmaz Çelikten İmal Edilen Örme Kumaş
Metal örme kumaşlar mono-filament (tek lif) veya multi-filament (çoklu lif) kullanılarak üretilir. Monofilament yapıdaki örgü kumaşlar daha basit yapıda ve ekonomiktir. Multifilament yapı ile üretilen kumaşlar ise ağır şartlara dayanım için özel olarak üretilir ve yüksek mukavemet değerine sahip oldukları için özel alanlarda kullanılırlar.

8 yorum:

Bundan çok iyi yazlık elbise olur :-)

Metal iplikli Kumaşların Özellikleri Son yıllarda önemi gittikçe artan metal iplikli kumaşların daha çok abiye giysiler, pantolon, gömlek, işçi elbisesi, ayakkabı kumaşı, branda, çarşaf ve pike üretiminde kullanıldığı görülmektedir. Metal iplikler, mükemmel ve sürekli iletkenlik özellikleri nedeni ile objelerin bazı endüstriyel işlemler esnasında veya birbirleri ile sürtünmeleri veya ayrıştırılmaları esnasında oluşan elektrostatik yükleri iletme ve boşaltma işlevi görürler. İnsan vücudu çeşitli kimyasal, fiziksel ve biyolojik sebeplerden ötürü elektrostatik yüklenmeye maruz kalmaktadır. 2000 yılından itibaren bu alanda yapılan araştırma ve deneylerde inox karışımlı iplikten mamul kumaşların insan vücudundaki yükü topraklama ile boşalttığını, anti-elektrostatik olduğunu, mıknatıslanmayı yani elektromanyetik etkileşimi de kestiğini somut olarak göstermiştir. Metal iplikli kumaşlar dünyada ve Türkiye’de yeni bir kumaş türüdür. Moda trendlerinin ve yenilik arayışlarının ortaya çıkardığı bir kumaştır. Metal iplikli kumaşlar, tasarlanırken daha çok bayan dış giyiminde kullanılmak üzere yola çıkılmıştır. Metal iplikli kumaşlar ile kırışık bir efekt elde etmek ve kumaşa kırışıklık verildiğinde bunu uzun süre korumak mümkündür. Metal iplikli kumaşlar hem spor hem şık konsepti ile moda defilelerinde sunulmuştur.

Metal iplikli kumaşlara yönelmenin bir diğer önemli sebebi de son yıllarda giysilerde kullanılan teknoloji ile konfora verilen önemin artmasıdır. Kumaşın hava, su, su buharı gibi geçirgenlik özellikleri giysi konforunu ve fonksiyonel tekstillerde performans özelliklerini etkilediğinden bunlar kullanım yerine göre ürün tasarlanırken dikkat edilmesi gereken önemli özelliklerdendir. Metal iplik içeren dokuma kumaşların performans özellikleri üzerine yapılan çalışmalarda, dokuma kumaşlarda atkı yönünde metal iplik kullanımının çözgü kopma mukavemetini etkilemezken, atkı kopma mukavemetini düşürdüğü görülmüştür. Yırtılma mukavemeti test sonuçlarına göre, atkıda metal iplik kullanımı çözgü yırtılma mukavemeti üzerinde etkili olmazken, atkı yırtılma mukavemetini artırmıştır. Metal iplikli kumaşlarda boncuklanma değerinin nispeten daha iyi olduğu gözlenmiştir. Atkıda kullanılan metal ipliğinin normal atkıdan daha ince ve daha düzgün oluşu boncuklanma eğilimini azaltıcı yönde etki etmiştir. Sonuçlar % 3-7 oranında metal iplik içeren dokuma kumaşların, giysilerde rahatlıkla kullanılabileceğini göstermiştir.

üstteki iki yorumcu arkadaş ne anlatmış acaba, yazıda bahsedilen konu % 100 metal kumaşlar ile ilgili siz neyden bahsediyorsunuz karışım iplikli çelik örgü kumaş falan

Örme zincir (diğer kullanım şekliyle zincir zırh veya örme zırh) küçük metal halkaların birbirine bağlanarak örgü şekli verilmesiyle oluşmuş bir çeşit kumaş zırhtır. Zincir zırh, milattan önce 300 lerden sonra ortaya çıkmıştır. Bu zırhın, Babilliler tarafından icat edildiği ve daha sonra tüm dünyaya yayıldığı tahmin edilmektedir. Antik savaşçılar ve şövalyeler denince akla bu tür zırh elbiseler gelir bu elbiseyi giyen askerler bedene gelebilecek kılıç ve ok benzeri saldırılardan korunur, en azından darbenin etkisini azaltır ve bu konuda oldukça başarılıdır.

:)))))) valla ne anlatmış ne anlatmış hakikaten bravo.

çelik örme kumaş mı deniyormuş bunlara, bildiğin bahçe teline benziyor bunlar ya :) evet bahçe teli değil ama belki daha sık üretildiği için ben pencere sinekliği derim

metal kullanılarak üretilen tekstil yüzeyleri, çelik kumaş nedir, çelik örgü kumaşlar, çelik ve metal kumaş nedir, metal iplik kumaşlar, metal kumaş nasıl üretilir, çelik örme kumaşlar,