Tekstil ve Moda

İplik Nedir, İplik Ne Demek 🧵

İplikler bir araya gelerek kumaşı oluşturur. 
İplik (Alm. Garn, Fr. fil, İng. yarn), kesikli ya da devamlı (kontinü) tekstil liflerinin büküm ya da diğer yöntemlerle bir araya getirilmesi ile oluşan, uzun, ince ve devamlı yapılardır. 

İplik, çekim işlemi uygulanmış, istenilen ölçülere getirilmiş, isteğe bağlı büküm ve kat verilmiş, kullanıma hazır biçimde işlenmiş lif topluluğuna denir. İplikler, liflerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan sonsuz uzunluktaki yapılardır. Ham maddelerine göre (pamuk, yün, keten, naylon vb.), yapılarına göre (fantezi, katlı, krep vb.) kullanım yerlerine göre (dikiş ipliği, örme iplik vb.) iplik çeşitleri üç gruba ayrılır. 

Kumaş üretilmesi ya da dikişte kullanılmak vb. amaçlarla yapılan iplikler, belli bir kütleyi oluşturacak şekilde çeşitli liflerin ve elyaf demetlerinin bir araya getirilerek aralarındaki bağlantının büküm verilerek güçlendirilmesi ile oluşan ince uzun bir tekstil ürünüdür. 

Lifler elyafları (lif, ham madde ve tekstildeki en küçük birimdir) elyaflar (liflerin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır) ise iplikleri meydana getirir. 

İplik, kumaş ham maddelerinin (pamuk, keten, yün, ipek, naylon vb.) uzun ince lifleri her birinden bükülmüş ve çekilmiş durumu olup, tekstil, dikiş, kroşe, örgü, dokuma, nakış ve halat üretimi için uygun hale getirilmesi ile meydana gelir. İplik, lifin elde veya makinede dikiş için uygun hale getirilmiş tipidir. Modern üretim dikiş iplikleri balmumu veya diğer yağlayıcı maddeler ile (dikiş anındaki baskıya karşı koyması için) son bulur. Nakış iplikleri el veya makine nakışı için özel olarak dizayn edilmiş ipliklerdir. 
İplikler, liflerin bükülerek döndürülmesi ile elde edilir. 
Eğrilmiş iplik liflerin sağlam kalıcı, dayanıklı bir iplik edilmesi amacıyla bükerek veya bir araya getirerek yapışık hale getirilmesidir. İplik içinde liflerin bükülmesi işlemine eğirme denir ve geç taş devri olarak adlandırılan günümüzden yaklaşık 40.000-10.000 yıl öncesine tarihlendirilebilir. İplik eğirme işlemi endüstrileşmenin ilk işaretlerinden biridir. Eğrilmiş iplik bir tek tip lif içerdiği gibi çeşitli karışım tiplerini de içerebilir. Yapay lif (yüksek güç, yapay parıltı ve ateşe dayanıklılık kalitesine sahip) ile tabii (doğal) lifler (iyi bir su emme ve deriyi rahat hissettirme kapasitesine sahip) birleşimi çok yaygındır. Çok yaygın bir şekilde kullanılan karışımlar pamuk-polyester ve yün-akrilik liflerdir. Farklı tabii lifler karışımı da yaygındır, özellikle angora ve kaşmir. 

İplikler birkaç katmandan yapılır, her bir katman tek bükümlü iplikten olur. Bu tek bükümlü katlar daha kalın bir iplik elde etmek için birlikte zıt yönde bükülür. Son bükümün yönüne dayanarak, iplik s-büküm veya z-büküm olarak bilinecektir. 

8 yorum:

ipliksanda iplik stajımı yapmıştım hey gidi iplik eğirme iplik boyama hey

Tekstil teknolojisinde üretilen ipliklerin, değişen yaşam biçimine paralel olarak, insanların tekstil ürünlerinden beklentilerinde oluşan farklılıkları karşılayabilecek özellik ve kalitede olması gerekmektedir. Son yıllarda insanlar, değişen yaşam tarzı ile birlikte daha rahat, daha fonksiyonel ve daha uzun ömürlü ipliklerde imal edilen tekstil ürünlerini tercih etmektedirler.

İplik hayatımızda bir çok alanlarda kullandığımız halı, kumaş, giyim ve benzeri ürünlerin; pamuk, yün, polyester yada keten gibi elyaf özelliği olan liflerin belli bir kütleyi oluşturacak şekilde bir araya getirilerek aralarındaki bağlantının çeşitli yollarla güçlendirilmesi ile makine ya da dokuma tezgahlarında bükülerek oluşturulduğu işlenebilir tekstil ham maddesidir.

İplik ne demek, iplik neyden yapılır, ip neyden yapılır, ip nedir, iplik sözlük anlamı tdk, iplik: Dokuma, örme ve dikimin temel elemanı olarak kullanılan, pamuk, keten, yün, ipek, naylon vb. tekstil hammaddelerinin kesiksiz ve kesikli liflerinin birlikte bükülmüş ve çekilmiş durumu.

iplik çeşitleri, iplik üretimi, iplik nasıl elde edilir, iplik nasıl üretilir, iplikçi,iplik nasıl yapılır, iplik neyden yapılır ham maddeleri neler, iplik türleri nelerdir, kısaca iplik nedir,

çeşitli amaçlarla pamuk, keten, yün, ipek gibi doğal maddeleri bükerek ya da naylon gibi sentetik maddelerden yapılan tellere iplik denir.

Lifler elyafları, elyaflar ise iplikleri meydana getirirler

İpliğin ham maddesi nedir?
- çeşitli doğal ve yapay liflerden üretilir.

İp ne ile yapılır?
- Elde veya makinede yapılır.

Yün ip neden yapılır?
- Hayvan yünlerinden ip üretilir.

Örgü ipi neden yapılır?
- genelde akrilik liflerden üretilir.