Tekstil ve Moda

Triko Nedir, Triko Ne Demek

Triko kumaşlar, yaygın bir kullanım alanına sahiptir. 
Triko, düz örme makinelerinde üretilen, atkılı örme sistemli kumaşlara denir. Başta yün ve pamuk ipliği olmak üzere çeşitli ipliklerle düz örgü makinesinde üretilir. Düz örme makinelerinde, tek plaka, çift plaka, saç örgülü, nopeli, kaydırmalı, jakarlı, intersia, ribana (lastik), selanik ve haroşa örgülü kumaşlar en çok kullanılan ve üretilen triko kumaş türleridir. Triko kumaşlar, düz örme kumaşlar olarak da ifade edilir. 

Triko Kumaşların Genel Özellikleri 
Triko örme kumaşlar, tekstil sektöründe çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Örme yüzeylerde ipliğin ilmek formu çok esnektir. Bu nedenle de vücuda çok iyi uyum sağlayarak yumuşak bir biçimde sararlar. İlmeklerin hareketli olması nedeniyle, örme kumaşlar; dokuma kumaşlara göre tutum, yumuşaklık ve dökümlülük bakımından da üstün özelliklere sahiptir. Kolayca buruşmaz ve buruştuğunda da daha hızlı eski haline döner. Triko örme kumaşlar tek iplik beslemeli atkılı örme sistemli kumaşlar olduğu için enine yönde sıra ile sökülebilir. Triko kumaşlar, düz biçimde örülür. Kumaş kalınlığını belirleyen temel faktör makine inceliğidir. Dokuma kumaşlarla karşılaştırıldığında, ilmeğin yapısından kaynaklanan hava tutma özelliğine sahiptir ve bu sayede ısı tutma özelliği yüksektir. 

Triko Kullanım Alanları
Triko kumaşlar, büyük oranda kışlık triko kazak, mevsimlik kazak, triko elbise, sweatshirt, hırka, süveter, eldiven, kaşkol gibi dış giyim ürünlerinde kullanıldığı gibi, yazlık ve mevsimlik dış giyim olarak da trikonun kullanımı da gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca diğer örme ürünlerine aksesuar olarak yaka, kol bandı, etek bandı vb. örgü ürünlerde kullanılmaktadır. 

18 yorum:

triko denince aklıma kış aylarında giyilen kazaklar gelsede yazın giyilen triko örme elbiseler de var. triko bir mevsim türü değil örme yapısıdır.

Triko kumaş denilince yünlü kumaş akla geliyor ancak triko kumaşlar sadece yünlü ve kışlık olmak zorunda değil triko hammaddeye dayalı kumaş türü değil, kumaş örme türü yani kumaş elde etme metodudur. Pamuklu trikolar da olabilir

triko ürünler çok çeşitli olup triko erkek, triko kadın, triko çocuk, triko kazak tesettür, triko elbise, triko kazak bayan, triko kazak erkek, triko bayan gibi pek çok alanda üretilmekte olup bu dalda çok farklı triko markaları faaliyet göstermektedir. peki triko ne zaman giyilir, triko kumaş çeşitleri neler, triko özellikleri ve triko hangi mevsim giyilir bu sorularda trikonun türüne göre değişir triko kış ayları başta olmak üzere her mevsimde giyilebilir

kabarık, bol, esnek örme kumaşlara genel olarak halk arasında verilen isim

triko ile kazak arasındaki fark nedir diye bir soruya cevap olması açısından; triko bir kumaş üretim yöntemidir. Kazak ise bir giyecek türüdür. Trikodan elbise, yelek, bluz, etek ve kazak üretilebilir. Kazak burada nihai üründür. triko ise bu kumaşın türüdür. Her triko ürün kazak değildir, her kazak da triko olmayabilir.

triko yazın giyilir mi arkadaşlar sorusuna cevap veriyorum; triko yazın kışın veya bahar aylarında yani her mevsim giyilebilir. BU sorunu da çözdük, özellikle triko etek yazın güzel olur tavsiye ederim.

Triko kumaş nedir, triko elbise ne demek, triko elbise kumaş özellikleri nelerdir, triko sözlük tdk anlamı:

Triko (Fr. tricot): Örme, örgü. Örülerek oluşturulan tekstil ürünleri. Tek iplik sistemiyle oluşturulan kumaşlar.

Trikotaj (İng. tricotage): Örme işleri. Örme tekniği ile yapılan tekstil ürünleri.

Trikotaj makinesi: Örme işleri. Örme işlemini gerçekleştiren, mekanik ve elektronik sistemlerde çalışan tezgahtar.

triko ile örme farkı, örme trikoyu da içine alan tüm örgü kumaşlar için kullanılır. her triko aynı zamanda örme kumaştır ama her örme kumaş triko değildir. triko örmenin bir çeşididir yani alt sınıfıdır. örme ikiye ayrılır atkılı ve çözgülü örme diye, triko kumaş atkılı örmenin düz örme makinesinde yapılan örme çeşidini anlatmaktadır.


Triko sözcüğü, örme anlamına gelen Fransızca tricoter fiilinden gelir. Triko kumaşın bir tarafında dokulu, diğer tarafında pürüzsüz benzersiz bir zikzak örgüsü vardır. Bu, kumaşın yumuşak olmasına ve ayrıca aktif giyim için çok sağlam olmasına izin verir. Triko kumaşlar, düz yataklı bir örme makinesinde üretilir. Rulo halinde örülen triko kumaşlarının giysi haline gelmesi için parçalar halinde kesilip dikilmeleri gerekir.

Bir erkek üzerindeki gri renkli ve omuzları çizgili olan bir triko kazak ve boynundaki triko atkıya denir. Mükemmel bir buruşma ve akma direnci ve ayrıca iyi bir örtme ve sarma özelliği vardır. Esnek yapılıdırlar, kolayca kırışmazlar, kırıştıklarında ise kısa sürede eski hallerine geri dönerler. Yüksek kaliteli trikolar statik yükler oluşturmazlar. Dokuma kumaşlarla karşılaştırıldığında triko kumaşlar ilmikleri içinde tuttukları daha fazla hava sayesinde daha fazla ısı tutma özelliği gösterirler. Bu özellikleri sayesinde genellikle kışlık ve mevsimlik kazak, hırka ve süveter gibi giysilerde kullanılırlar.

Triko kumaşlar nefes alır

İlmeklerin nefes alan yapısından dolayı vücudunuz giydiğiniz kumaşın içine hapis olmaz ve nefes alır.

Trikolar serin de tutar, sıcak da tutar

Bir trikoyu gevşek ilmekli olarak ve keten, pamuk gibi iplikler kullanarak ince makinede dokursanız, ilmeklerinden rahatça nefes alır ve üzerinize de yapışmadığı için sizi serin tutar.

Pamukla karışık veya değil, biraz da yünlü iplikler kullanırsanız ve biraz daha kalınca ve sıkı ilmekli dokursanız, işte o ilmekler yine nefes aldığı gibi, bu sefer vücut ısınızı içinde hapsederek sizi sıcak tutar, tıpkı bir termosun içindeki kahveyi sıcak tutması gibi.

Triko nedir? Fransızcadan (tricotage) dilimize girmiş ve kelime anlamı “örgü” olan triko, 1900’lü yılların başında örgü makinesi icatlarının yoğun olduğu dönemde, çorap imalatında kullanılan makinelerin boyutları genişletilerek farklı desenlerde üretilmeye başlanmıştır. Genellikle pamuk ve yün gibi iplik çeşitlerinden üretildiği gibi, farklı dokuma çeşitlerine de sahiptir.

Triko, düz örgü makinelerinde; tek plaka, çift plaka, saç örgülü, jakarlı gibi farklı kumaş türlerinde üretilmektedir. Ülkemizde ise 1920’li yıllarda üretilmeye başlanmış, geçen yıllarda sanayi hamlelerinin hızıyla önemi ve değeri artarak devam etmiştir.

Türkiye, dünyanın en büyük triko üreticisi olan İtalya’nın ardından dünyada başta gelen triko üreticisi ülkelerden biri konumundadır. Düz örme kumaşların tekstil sektöründe geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Örülen ipliğin ilmek şekli nedeniyle triko kumaşlar oldukça esnektir. Esnek olması nedeniyle de kullanan kişinin vücudunu yumuşak bir biçimde sarmaktadır. İlmek ve örgü özelliği sayesinde hemen buruşmamakta, buruştuğunda ise hızlıca eski haline dönmektedir. Triko ürünler çoğunlukla ütülenmeye ihtiyaç duymaz, ancak ütülenmesi gerektiğinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus ütünün orta ısıda ya da yün programında olmasıdır. Triko, ısı tutma özelliği sayesinde özellikle kışlık giyimde tercih edilir. Ancak dokuma teknolojisindeki gelişmeler sayesinde ince ve hafif ipliklerle üretilen triko ürünler, yazın sıcak aylarında da kullanılmaktadır. Triko ürünler, askıya asılarak değil, daima katlanarak saklanmalıdır.

Triko ürünler asıldığında esnemekte, mevcut şekillerini kaybetmektedir. Ayrıca triko ürünlerin küflenip eskimemesi için saklamadan önce mutlaka tamamen kuru olmasına dikkat edilmelidir. Uyumlu bir kumaş türü olması; kot, kumaş, kadife pantolon, etek ve daha birçok giysi ile bir bütün oluşturabilmesi nedeniyle triko, giyim tarzına önem veren moda severlerin dolaplarında kendine çokça yer bulur. Triko modası, dünyada önde gelen bir tarzdır ve hazır giyim sektöründeki birçok marka, koleksiyonlarında triko ürünler bulundurur.

Triko nedir erkek ve Triko hırka ne demek ve Triko elbise hangi mevsim giyilir ve Akrilik triko nedir gibi sorulara cevap veren bir yazıdır.

Trikonun tarihi, triko kumaş tarihçesi, triko nasıl ortaya çıkmıştır: Tarihte ilk örneklerine 11. yüzyılda Mısır’da rastlanan el örgüsü giysi ve eşyalar o zamanlardan bu yana yüzyıllardır günlük hayatımızda yer almış, endüstri devrimi ile birlikte de örme makineleri hayatımıza girmiş ve triko ortaya çıkmıştır.

triko kumaş ne demek, triko kazak nedir, triko kullanım alanları, triko nasıl yapılır, triko çeşitleri nedir, triko anlamı nedir, trikonun özellikleri nelerdir

Triko Nedir, triko ne demektir: El örgüsünden trikoya, annelerimizin, anneannelerimizin ellerinde, şişlerle ördükleri kazaklar, bugün triko dediğimiz makine ile yapılan örme türünün elde yapılan örnekleridir

Triko kumaş nedir sorusunun cevabı bu yazımızda kıyafetlerimizde kullandığımız triko kumaşların özellikleri ve üretim yöntemleri

geldi kışlar geldi triko kazaklar, yine doldu mağazalar triko elbiseler ile

triko bir tek bana mı sentetikli gibiymiş geliyor.