Tekstil ve Moda

Blue Jean (Blucin) Nedir, Kot Kumaş Ne Demek 👖

Denim kumaşlar, özellikle mavi tonları ile özdeşleşen kot pantolon üretiminde kullanılmaktadır. 
Blucin (blue jean), 2/1, 1/2, 3/1 dimi, kırık dimi ve bezayağı örgülerde sağlam ipliklerle dokunan ve genellikle indigo, lacivert gibi mavi tonlarındaki renklerde pamuk ipliğinden üretilen kumaşlardır. 19. yüzyılın ortalarında üretimine başlanan denim ya da bilinen adıyla blue jean (blucin), ilk kez Amerika'da maden işçileri için üretilmiş olan pantolon çeşididir. Sağlamlılığı ve kiri saklama özelliği sayesinde kısa sürede diğer çalışma alanlarında da kullanımı yaygınlaşmıştır. 

Bu kumaşların asıl özelliği çözgüsünün indigo boyarmaddeleri ile mavi renge çözgü halinde boyanması, atkısının beyaz olması, dokuma sonrası yıkama ve aşındırma işlemleri ile mavi rengin açılarak kumaşa özel bir görünüm efekti kazandırılmasıdır. Bu kumaşlar pantolonluk, eteklik, gömleklik, montluk veya deri eşyalarda astarlık olarak kullanılır. 

Denim (kot) ise, blucin olarak bilinen mavi renkli pamuklu kumaşları da içeren basit yapılı gramajlı pamuklu kumaşlara verilen genel addır. Bu grup kumaşların maviden başka renkte üretilenler Kot adıyla da bilinmekte olup teknik özellikleri blucin kumaşlarda olduğu gibidir. 

Günümüzde denim giysilerin üretiminde sadece % 100 pamuklu iplikler değil, polyamid, likra, polyester gibi iplikler de kullanılmaktadır. Denim kumaşlara konfeksiyon sonrası istenilen görünüm efektleri çeşitli yıkamalarla verilmektedir. 

Blucin kumaşların yapısı genellikle yarda karede ons olarak belirtilen gramajı ile tanımlanır. Uygun iplik numaraları pantolonluk gramajlı tipler için 6-8 veya 12/2 Ne, ince tipler için çözgüde 20/2 - 40/2 veya 20/1 Ne, atkıda 12/1 - 16/1 Ne'dir. Gramaj 10-18 ons/yd (339-610 g/m²) arasında değişmektedir. 

Örnek: Çözgü 40/2 Ne, cm’de 48 sıklıkta, atkı 12/1 Ne, cm’de 20 sıklıkta, ağırlık 265 g/m². 

Tablo: Standart bazı blucin konstrüksiyonları (Sulzer Ruti, 1987) 
Örgü, İplik Numarası (Ne), Sıklık, Gramaj,
Çözgü, Atkı Çözgü/cm Atkı/cm ons/yd² g/m²
3/1 dimi, 7 OE 5.5 OE 25 15.5 15.6 529
3/1 dimi, 6.65 OE 5.75 OE 26 15 14.5 492
3/1 dimi, 7 OE 9 OE 25 16 12.8 434
Bezayağı, 9 OE 12 OE 24.8 15 8.8 298
2/1 dimi, 16 Ring 12 OE 23.3 16 6.2 210
Bezayağı, 16 Ring 16 Ring 23 19 4.4 149

12 yorum:

kot bir denim kumaş markasıdır, muhteşem kot isimli türk girişimci kot pantolonları ülkeye ilk kez getirmiş ve blucin pantolonlar onun adı ile anılmaya başlamıştır. Kot adamın soyadıdır, bir kumaş türü değil ticari unvandır bilginiz olsun

blucin amerikada ilk çıktığında fabrika işçileri, madenciler ve ameleler tarafından giyiliyormuş.

blucin zararlı mıdır, özellikle blucin pantolonların dar ve bacağı sıkı sıkı saranlarının kan dolaşımını azalttığı söyleniyor, dar blucinlerin saglıklı olmadığı doğru mu ?

denim tarihsel olarak fransanın nimes şehrinde bugün bize uzak gelebilecek şekilde yün ve ipek ile üretiliyordu ismi de "de Nim" den geliyor. günümüzde tarihsel akışa ters olarak bütün denim kumaşlar pamuktan yapılıyor.

1873 Levi Strauss kaliforniyalı madenciler için koyu kahverengi kanvastan ilk Jean’i yaptı. 1890 lar Levi Strauss ilk Jeanleri “501 indigo” adı altında üretti.

Denim (Kot): Ham maddesi pamuk (koton) olan, doğal yenilenmiş bir ipliktir. Ütüleme işleminde, buhar kullanımı önerilir. Ön yüzeydeki yıpranma oranını önlemek için ürünleri ters çevirerek yıkaması önerilir.

Özellikle işçi tulumlarında ve spor giysilerde kullanılan çözgü yüzlü 2/1 dimi kumaşlara denim denir

Kot pantolon hikayesi anlatayım bende: blucin, kot ya da denim: Kot pantolon Türkçede İngilizcedeki denim kelimesinin karşılığı olarak kullanılır. Sözlük anlamı olarak giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş, blucindir. Kot sözcüğünün Türkçeye yerleşmesinin asıl nedeni bu ismin Türkiye'de blucini (özgün dil, ing: bluejeans) üreten ilk kişinin soyadından geliyor olmasıdır. Türkiye'deki ilk kot üretimini yapan, Muhteşem Kot, 1940 yılında Fransada bir gezi esnasında blucin pantolon ile karşılaşır. Sağlamlığına ve dikim tarzına hayran kalan Muhteşem Kot, bu kumaşı Türkiye’de üretmeye karar verir. Türkiye’ye döndüğünde bu kumaşı üretmeyi başarır ve 1960 yılına gelindiğinde günde 200 adet üretimi yakalamıştır. Bu kumaş o dönemde özellikle gençler tarafından çok tutulur. 1960 yılında KOT adını tescillenir.

Blucin nedir kısaca: (ing. Bluejeans) 1. Çözgü dimi örgüyle dokunmuş, kaba pamuklu kumaştan yapılmış kendine has dikimli mavi bir pantolon. 2. İndigo boyalı çözgü ipliği, beyaz atkı ipliği ve çözgü dimisi örgü ile dokunan pamuklu bir kumaş. Spor pantolon, eteklik, iş giysileri, ayakkabı astarı yapımında kullanılır.

denim ne demek,denim nedir, blucin nedir, blucin kısaca özet, blucin kumaş yapısı, blucin kumaşı, blucin kullanım alanları, blucin ne demek, blue jeans kelime anlamı

blucin ne demek? Kökeni: İngilizce (bluejeans). Kot; (en) jeans; (en) Blue-jeans. (en) Denims. kot. Giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kıyafet.

şaka maka ama blucin pantolonlar harbiden sağlamdırlar o kadar sağlam ki insanlar artık aynı pantolonu giymekten sıkılıyor. BU nedenle yırtık eskitilmiş kot modası çıktı ömrü kısa olsun diye.