Tekstil ve Moda

Selanik Kumaş Nedir, Selanik Kumaş Özellikleri

Selanik kumaş yüzeyi görünümü. 
Selanik örgü ya da cardigan (Alm. Fangware, Fr. tricot en côte anglaise, İng. full cardigan rib fabric; polka rib fabric), örgü desen biriminin bir sırasında ipliğin ön yatakta ilmek, arka yatakta askı, bir sonraki sırasında tam ters hareket ile ön yatakta askı, arka yatakta ilmek yapması ile oluşturulan, iki yüzü aynı görünümde olan dengeli ve hacimli örme kumaş yapısına denir. 

Selanik örgü yapısının yarım ve tam selanik olmak üzere iki türü mevcuttur. Yarım selanik örgü raporunda bir sıra dolu iğne rib; diğer sırada ise ön yataktaki iğneler ilmek, arka yataktaki iğneler askı oluşturur. Tam selanik örgü yapısında ise bir sırada ön yataktaki iğneler ilmek, arka yataktaki iğneler askı; diğer sırada ise bunun tam tersi, ön yataktaki iğneler askı, arka yataktaki iğneler ilmek oluşturur. 

Selanik ya da cardigan kumaşlar, çift plakalı ribana ve interlok makinelerinde ilmek ve askı hareketlerinin örgü raporu içinde uygun bir şekilde yerleştirilmesi ile oluşturulan tek iplikli, iri örgülü ve incili görünümlü bir örme kumaştır. Sportif giyim, ceket, üst giyim vs başta olmak üzere dış giyim ürünlerinde çok sık tercih edilmektedir. Selanik kumaş, ekonomik açıdan da uygun fiyata sahip olan kumaş türlerinden biridir. 

İki yüzü farklı görünüme sahip olan örme kumaş çeşididir. İnce ve kalın çeşitleri vardır. Günümüzde gelişmiş makinelerle birçok farklı kumaş çeşidi üretilmekte olan çift katlı örme kumaşlar arasında yer alır. 

Selanik Kumaş Özellikleri 
- Selanik kumaş, ekonomik açıdan da uygun fiyata sahip olan kumaş türlerinden biridir. 
- Selanik kumaş çift katlıdır, 
- Dış giyim ürünlerinde çok sık tercih edilmektedir.
- Çok esnek değildir, tam selanik ve yarım selanik şeklinde örülürler. 
Tam selanik örme kumaş görünümü. 
Tam Selanik Örgüler 
İlmek ve askı kombinasyonu ile oluşturulan tek iplikli ve iri örgülü kumaşlar için uygulanan bir örme tekniğidir. Birinci sırada alt silindirdeki iğneler ilmek, üst silindirdeki iğneler ise askı oluşturur. Diğer sırada ise ilk sıradaki işlemin tam tersi, alt silindirdeki iğneler askı oluşturur. Üst silindirdeki iğneler ilmek oluşturur. 
Yarım selanik kumaş görünüşü. 
Yarım Selanik Örgüler 
Yarım selanik örgülerin tam selanik örgülerden farkı, örgü raporunun iki sırada bir tamamlanmış olması ve ön yüzeyde oluşan ilmeklerin tam selanik örgüdeki ilmeklere göre daha küçük olmasıdır. Yarım selanik örgüde, ilmek ve askı kombinasyonu ile oluşturulan tek iplikli atkı örme söz konusudur. Örgü raporu iki sıradan oluşur. Ön yüzde birinci sırada, bir iğne bir ilmek diğer iğne askı yapar (bir sıra dolu iğne rib yapar) ikinci sırada ise tüm iğneler ilmek yapar, yani örme işlemini yapar (alt silindirdeki iğneler ilmek, üst silindirdeki iğneler askı işlemi yapar). Kumaşın arkasında boyuna yönde belirgin fitil yapıları görünürken ön tarafta birbirine bitişik düz ilmek çubukları görülür. 

5 yorum:

Yarım selanik örgülerde kumaşın arkasında boyuna belirgin fitil yapıları görünür. İlmek görüntüsü üzerinde herhangi bir alt iğne başlangıç iğnesi seçilebilir. Tam selanik örgülerde; birinci sırada alt silindirdeki iğneler, ilmek üst silindirdeki iğneler ise askı oluşturur. Yarım selanik örgülerde örgü raporu iki sıradan oluşur. Yarım selanik örgülerde birinci sırada bir iğne bir ilmek diğer iğne askı yapar.

selanik kumaş adını selanik şehrinden mi almış acaba

Selanik Kumaş Nasıl Bir Kumaştır? Selanik kumaş nedir bir kaç bir şeyde ben söleyeyim: selanik kumaşın iki yüzlü farklıdır. Üretime göre ince ve kalın modelleri vardır. Ceket, kazak,hırka gibi ürünlerde çokça kullanılan bir kumaş türüdür.

nasıl selanik örülür,selanik kumaş fiyatı,selanik örgü kumaş,selanik örme kumaşlar nasıldır,selanik örgü yapısı,cardigan kumaş özellikleri,selanik kumaş nedir,

Mitolojide kraliçe Penelopelia da bu kumaşı örer. Antik yunanlılara göre ördüğü kumaşı tamamladığında birini seçip evleneceğini söyleyen kraliçe, gündüzleri ördüğü kumaşı geceleri söktüğü için bir türlü bitirememiştir.