Tekstil ve Moda

Atkılı Örme Nedir, Atkı Örmeciliği Ne Demek

Atkılı örme kumaşta ilmek yapısı ve ilmek düzeni. 
Atkı örmeciliği (Alm. Kulierwirken, Fr. tricotage trame, İng. weft knitting), tek bir ipliğin yan yana oluşturduğu ilmeklerin, alt ve üst ilmek sıraları ile bağlantı yaparak yüzey oluşturmasıdır. 

Atkı örmeciliğinde, tek bir iplik enine ilmekler yapar. Bu ilmeklerin alt ve üst ilmek sıraları ile bağlanması sonucu bir yüzey oluşur. İpliğin yatay olarak kumaşın bir kenarından, diğer kenarına doğru kumaş eni boyunca yönlendiği ve örücü elemanlar tarafından atılan ipliğin ilmek formuna getirildiği, sökülebilir yapıya atkılı (tek iplikli) örme denir. 

Tek iplik besleme sistemine göre ilmeklerin enine yönde hareket ederek bağlantı yapması ile yüzey oluşturma tekniğine dayalı örme çeşidine atkılı örme, bu şekilde elde edilen kumaşlara da atkılı örme kumaşlar denir. Atkılı örme kumaşlar; düz ve yuvarlak örme makinelerinde üretilir. 
Atkılı örme kumaşların örme yüzeylerine göre sınıflandırılması. 
Atkılı örmede, yuvarlak örme sisteminin en önemli özelliği iplik sabit, iğnelerin hareketli olması ve esnekliği yüksek kumaşların üretimine olanak sağlamasıdır. Atkılı örmede, düz örme üretiminde ise iğneler sabit, iplik ve sistemler hareketlidir. Bu örgü türünde ipliği çektiğimizde örgü enine yönde sökülür. 

Atkı örme yöntemi ile elde edilen ürünlerden bazıları; kazak, yelek, ceket, etek, elbise gibi dış giysilikler, fanila, külot gibi iç giysilikler, tişört, eşofman, sweetshirt gibi penye ürünleri, çorap, bazı tıbbi ve teknik kumaşlardır. 

» Çözgülü Örme Nedir 

5 yorum:

atkılı örme; tek iplikli örme de denilen bir örme çeşidi

Atkılı örmecilikte, iğneler birbirlerinden ayrı olarak kam yolu içerisinde hareket ederek örgü ilmeklerini oluştururlar. Aynı iplik makinenin dönüş yönü doğrultusunda tüm iğnelere beslenerek ilmek sıralarını oluşturur. Atkılı örme üretim teknolojisi de iğnelerin yerleşim platformu esasına bağlı olacak şekilde yuvarlak ve düz örgü makineleri olarak kendi içerisinde iki alt gruba ayrılır.

Temel anlamda yuvarlak ve düz örgü olmak üzere her iki atkılı örme makinesinde de benzer örgüler üretilebilmekle birlikte, düz örgü makineleri V yataklı olup desenlendirme kabiliyetleri ve kullanılabilecek iplik numarası aralığı da geniştir. V yataklı düz örme makineleri daha kalın iplik numara aralığında üretim yapabildiğinden yaygın biçimde kullanılır. Yuvarlak örgü makineleri ise daha hızlı bir üretim imkanı sunar. Yuvarlak örgü makineleri de kendi içerisinde tek plaka (süprem, pike ve iki iplik gibi örgüleri üretebilir) ve çift plaka (ribana, interlok ve haroşa gibi örgüleri üretebilir) olmak üzere iki ayrı alt birime daha ayrılır.

Atkı Örmeciliğinde, tek bir iplik enine ilmekler yapar. Bu ilmeklerin alt ve üst ilmek sıraları ile bağlanması sonucu bir yüzey oluşur. Bu örgü türünde ipliği çektiğimizde örgü enine yönde sökülür. Atkı örme yöntemi ile elde edilen ürünlerden bazıları; kazak, yelek, ceket, etek, elbise gibi dış giysilikler, fanila, külot gibi iç giysilikler, Tişört, eşofman, sweetshirt gibi penye ürünleri, çorap, bazı tıbbi ve teknik kumaşlardır.

atkılı örme ilmek düzeni nasıl, atkılı örme sistemi nedir, atkılı örme kumaş ne demek kısaca, atkı örme sistemi iplik görünümü, atkı örmeciliği nedir,