Tekstil ve Moda

Vikunya Nedir, Vikunya Yünü, Vikunya Kumaş Özellikleri

Vikunya yünleri, dünyanın en değerli liflerinden biridir. 
Vikunya (vicuna, Lama vicugna, WG), devegiller familyasından Vicugna cinsinden boynu uzun, bacakları ince ve başı akraba türlere göre küçük bir memeli türüdür. Lama'ya benzer ancak lamadan daha küçük ve daha incedir. Vicuna kelimesi İspanyolca'dan dilimize geçmiştir, vikunya diye okunur. Vikunyaların yünlerinden dünyanın en kaliteli iplikleri ve en pahalı kumaşları elde edilir. 

Güney Amerikanın batısında yer alan ve kıtayı baştan aşağı kateden And Dağları, vikunyaların doğal yaşam alanlarıdır. Orta Şili, Bolivya, Ekvador, Kuzey Arjantin ve Peru’da yaşayan bu hayvanın uzunluğu 150-160 cm, omuz yüksekliği 100 cm. ve kuyruğu 20 cm'dir. Yetişkin bir vikunya ortama 50 kg ağırlığındadır. Anatomik bir özelliği, alt kesici dişlerinin kemirgenlerdeki gibi sürekli değişmesidir. Postunun, üst kısmı kızılımsı sarı ve açık kahverengi tonlarda iken, alt kısımda beyazdır. Uzun bir beyaz göğüs yelesi ve ipek gibi bir postu vardır. Postu akrabası olan türlerden daha zariftir ve soğuğa karşı etkili şekilde koruma sağlar, çok sıcak tutan kılları izolasyon tabakası gibi sıktır. Vikunya, Ekvador, Peru, Bolivya, Arjantin ve Şili'nin yüksek dağlarına dağılmıştır. Burada 3500 ile 5500 m arasındaki yükseklikte yaşar fakat kayalık dağları değil, çimenlik yüksek stepleri tercih eder. 

Vikunyalar, soğuk iklime dayanıklı bir hayvandır. Dişi vikunyaların gebelik süresi 11 ay sürer ve her defasında sadece bir yavru doğurur. Yavru doğduktan 15 dakika sonra koşmaya başlar. Vikunyaların ömürleri ortalama 12 yıldır. Ürkek bir hayvan olan vikunyalar, kendilerine ait bölgede, her biri bir erkek tarafından yönetilen küçük sürüler olarak yaşar. Bunun yanında, küçük yaşları sebebiyle henüz kendilerine ait bölgesi olmayan bekar erkeklerin grupları ve genç erkekler tarafından sürüden kovulmuş yaşlı erkeklerin oluşturduğu sürüler de vardır. 
Yavru vikunya ve anne vikunya. 
Vikunyaların kalpleri ve akciğerleri normalden büyüktür, bunun nedeni And Sıradağlarının yükseklerindeki az oksijenli doğal çevredir. Vikunyaların bedenleri yükseklere uyumludur baştan ayağa; iç organlarından, deriyi kaplayan vikunya yünlerine kadar. Vikunyalar sürüler halinde yaşar, bir kaç dişiden oluşan sürülere bir erkek liderlik eder. Yeni doğan yavrular yaklaşık 4 kilogram ağırlığındadır ve çok uzun bacaklara sahiptir, yavru doğumdan yirmi dakika sonra ayağa kalkabilir ve süt emmeye başlar. Vikunyalar çok sosyal hayvanlardır, sürüdeki hayvanlar, anneler ve yavrular birbirini hassas koku duyuları ile tanır. Yavru vikunyalar soğuk gecelere dayanıklı kürkü ile birlikte doğar, iki hafta içinde bu yünler daha da gelişir ve bebek vikunyayı korumak için dondurucu gecelere uyumlu bir yapıdadır. Vikunya kürkündeki yünleri yani vikunyanın kılları soğukların yanı sıra yüksek dağlardaki aşırı ultraviyole ışınlara karşı da vikunyayı korur. 

Vikunyalar sadece iliklere işleyen dondurucu soğuk ile mücadele etmenin yanında yırtıcılardan da kendilerini ve yavrularını korumak zorundadır. Vikuna sürüleri dağların yüksek kesimlerinde geceleri uyur ancak gündüz otlamak için aşağı ovalara iner. Burada doğal düşmanı olan pumalar onları av için bekler. 
Vikunya. 
Vikunya sürülerinden kovulan ergen erkekler ayrı birer sürü oluştururlar bu genç erkekler güçsüzdür ve yaşları küçüktür kendilerine ait sürü kuramazlar. Bir parça ot için yüksek dağlarda dolaşır ve bu sürülerde genç vikunyalar geleceğe hazırlık için birbiri ile ısırma, kovalama ve kavga antrenmanları yaparlar ileride kuracakları sürülerini korumayı öğrenmek için. 

Güçlü erkeklerin yönettiği vikunya sürüleri kendilerine ait bölglerde otlarlar. Genç vikunyalardan oluşan sürüler, bölgesiz olduğu için genellikle verimsiz alanlara sürülmüştür ve burada And tilkileri ve pumalar vikunyaları avlamak için bekler. Kar yağdığında bile vikunya sürüleri aşağı karla kaplı ovalara inmeye devam ederler. Soğuğa dayanmayı başaran yavru vikunyalar için tek tehlike dondurucu hava değildir. Vikunya yavrularının yaklaşık yüzde otuzluk kısmı ilk dört ayda And tilkilerinin veya pumanın avı olurlar. Bahar gelince bolluk mevsimi gelir yiyecek bol olunca yavru vikunyalar büyür kalp kasları gelişir ve bedenleri güçlenir tuzlu topraklara ve yetersiz oksijene dayanıklı hale gelir ama genç erkekler için sürüden uzaklaşma vakti yaklaşmaktadır. Büyüyen yavrular oyunlar ile sosyalleşir ve bu kovalamacalarda vikunya hızı saatte 50 kilometreye ulaşabilir. 
Vikunyaların Güney Amerika'daki doğal yaşam alanları, yeşil ile gösterilen dar bir bölgedir. 
14. yüzyılda Peru, Bolivya, Şili ve Arjantin’in yüksek dağlarında 1 milyon vikunya yaşıyordu. İspanyol ve avrupalı istilacıların bölgeye gelmesiyle postu nedeniyle avlanan vikunyalar için bir kıyım başladı. Yeni dünyanın ipeği diye bilinen vikunya postu ve değerli yünü nedeniyle; ayrıca vikunya elyafına olan talebin artmasıyla, vikunyaların sayısı azalmaya başladı. 1960 yılında yapılan bir sayımda toplam vikunya nüfusunun 5000’e kadar düştüğü anlaşıldı. Peru hükümeti öncülüğünde, kalan vikunyaların Peru’daki Pampa Galeras’ta milli parkta toplanmasına karar verildi. Vikunyaya ev sahipliği yapan diğer ülkeler de buna benzer çalışmalar yaptı, böylece nesillerinin tükenmesinin önüne geçildi. 
Vikunya, dünyanın en pahalı kumaşı ile tanışın. 
Vikunya yünü çok kıymetli bir kumaş ham maddesi 
Eski çağlarda vikunya yünlerinden elde edilen elit vikunya kumaşlardan sadece İnka kraliyet ailesi üyeleri faydalanabiliyordu. Vikunya kumaşı ile üretilen elbiseler o dönemde soyluluk ve lüksün işaretiydi. 

Vikunya şu anda bile dünyadaki en değerli elbise ham maddesine sahip. Vikunya yünleri, dünyadaki en ince, en hafif ve en yumuşak elyaf kaynağı. Bu yünler iki yılda bir kırkılıyor. Bir vikunyadan her iki yılda bir sadece 250 gram elyaf elde ediliyor. 

Bir merinos koyunundan yılda iki kilo yün kırkılıyor, vikunyadan ise iki yılda bir sadece 100-250 ağırlığında kırkım yapılabiliyor. Kaşmir kumaşının 15 mikron olduğu düşünülürse, bu rakam vikunyada 12-13 mikrona kadar düşebiliyor. Yani işlenebilecek en ince kumaş ham maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle vikunyadan elde edilen ürünleri pahalı ancak piyasada sürekli olarak aranan bir lif türü. Vikunya elyafı kullanılarak üretilen bir şal 1200-1300 Euro iken vikunya bir palto yaklaşık 20 bin Euro civarında fiyatla satılıyor. 

» Vikunya'nın zirvede olduğu en değerli kumaşlar listesine göz atın

22 yorum:

dünyadaki en değerli, en pahalı, en yumuşak ve en az bulunan ve üretilen kumaş türü nedir diye bir soru sorulursa bunun cevabı burada yani vikunya. dünyadaki en lüks kumaş vikunyadan elde edilir. vicuna dünyanın en değerli kumaşları sıralamasında en başta yer alır

Yeni kanunlarla vikunyalar koruma altına alındı. Vikunya, 1976 yılında nesli tükenmekte olan türler listesine girdi. Birleşmiş Milletlerin nesli tehlike altında olan Yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin sözleşmesi (The Convention on International Trade In Endangered Species of Wild Fauna and Flora) CITES e göre vikunya ve türlerinin herhangi bir şekilde ticareti tamamen yasaklanmış durumda. Günümüzde, anavatanı olan dört Güney Amerika ülkesinin yoğun çabaları sayesinde vikunyaların sayısında önemli bir artış görülüyor. Yalnızca Peru da 160,000 den fazla vikunyanın bulunduğu tahmin ediliyor

2009 yılında Fas kralı tanesi 70000 dolardan üç adet % 100 kamgarn vikunya (vicuna) takım elbise sipariş etmiştir. Vikunya dünyanın en ince ve zarif kumaşıdır bu nedenle de çok pahalı

Vikunya için sıklıkla Lama vicugna bilimsel adı da kullanılır. Yani lamalar ile ortak cinsdir. Kendine has bir cins için, diğer lamalardan ayrılan, yukarıda yazıda da bahsedilen alt diş yapısı özelliği konuşulur. Kuşkusuz guanakolar ve vikunyalar yine de, çok yakın akarabalıklarının göstergesi olarak aralarında üreyebilirler. Bu yüzden kendine has bir Vicugna cinsinin ileri sürülmesi tartışmalıdır.

1994 yılında peru hükümeti öncülüğünde kurulan uluslararası vikunya konsorsiyumu (International Vicuña Consortium) Loro Piana, Agnona ve Incalpaca TPX adındaki 3 markayı seçerek bu oluşuma davet etmiştir. uluslararası vikunya birliği hayvandan yün elde etmenin kolaylaştırılması, bu esnada hayvanlara daha az zarar verilmesi, hayvan sayısının artılması, yün verimin yükseltilmesi gibi çalışmalar yapıyor.

Vicuña şehri (Vikunya), Şili'nin Coquimbo Bölgesi'nde, La Serena şehrine 62 km mesafede bulunan bir şehirdir. Vicuña, Valle del Elqui'de olup, 25.000 nüfusa sahiptir. Şehrin merkezinde şehrin en ünlü sakini olan şair ve 1945 Nobel Edebiyat ödüllü Gabriela Mistral a ithaf edilmiş bir meydan bulunur. Mistral, Vicuñada doğmuş olup, şehirde bugün hayatı ve eserleri üzerine bir müze bulunur.

vikunya hayvanı sadece yünü için değil vikunya derisi içinde öldürülüyor, vikunya kumaşı en değerli kumaşlar listesine en ön sıradan giriyor ancak vikunya deri ürünleride çok revaçta özellikler vikunya cüzdan ve vikunya çantalar yüksek fiyatlara alıcı buluyor

en değerli yün olan vikunya yabani bir deve lama benzeri bir hayvan türünden elde edilir. Az bulunur bunun için ticari değeri de yüksektir. Çok ince, yumuşak ve parlak liflere sahiptir. vikunya hayvanının kılları beyaz, kızıl ya da tarçın rengindedir.

Yarı Yün (Vicuna): Ant dağlarında yaşayan vicuna adında bir tür lamanın kılıdır. Geleneksel olarak yünlerin en pahalısı ve en lüksüdür. Ancak boyanması zor olduğu için doğal rengi olan açık kahverengi ile kullanılır.

peki vikunya kumaşı neden dünyanın en pahalı kumaş hem ince hem az miktarda hem de yumuşak olması nedeniyle vikunya dünyanın en pahalı kıyafetlerine malzeme oluyor.

vicuna kumaşı neden değerli,vicuña nedir,vikuna lifi nedir,vikunya nerde bulunur,vikunya hayvanı nerede yaşar,vikunya kumaşının özellikleri nelerdir,

vikunyaların kalpleri ve akciğerleri normalden büyüktür bunu nedeni And sıra dağlarının yükseklerindeki az oksijendir. Vikunyaların bedenleri yükseklere uyumludur baştan ayağa; iç organlarından, deriyi kaplayan vikunya yünlerine kadar. Vikunya sürüler halinde yaşar, bir kaç dişiden oluşan sürülere bir erkek liderlik eder. Yeni doğan yavrular yaklaşık 4 kilogram ağırlığındadır ve çok uzun bacaklara sahiptir, yavru doğumdan yirmi dakika sonra ayağa kalkabilir ve süt emmeye başlar. Vikunyalar sosyal hayvanlardır, sürüdeki hayvanlar, anneler ve yavrular birbirini hassas koku duyuları ile tanır.

yavru vikunya soğuk gecelere dayanıklı kürkü ile birlikte doğar, iki hafta içinde bu yünler daha da gelişir dondurucu gecelere uyumlu bir yapıdadır. Vikunya kılları ve vikunya kürkündeki yünleri soğukların yanı sıra yüksek dağlardaki aşırı ultraviyole ışınlara karşı da vikunyayı korur. Vikuna sürüleri dağların yüksek kesimlerinde geceleri uyur ancak gündüz otlamak için aşağı ovalara iner. Burada pumalar onları av için bekler.

ayrıca sürülerinden kovulan erkekler ayrı birer sürü oluştururlar bu genç erkekler güçsüzdür ve yaşları küçüktür kendilerine ait sürü kuramazlar. Bir parça ot için yüksek dağlarda dolaşır ve bu sürülerde genç vikunyalar birbiri ile ısırma ve kavga antrenmanları yaparlar geleceğe hazırlık için. Genç vikunya sürüleri bölgesiz olduğu için genellikle verimsiz bölgelere sürülmüştür ve burada And tilkileri vikunyaları avlamak için bekler.

kar yağdığında bile vikunya sürüleri aşağı karla kaplı ovalara inmeye devam ederler. Soğuğa dayanmayı başaran yavru vikunyalar için tek tehlike dondurucu hava değildir. Vikunya yavrularının yaklaşık yüzde otuzluk kısmı ilk dört ayda And tilkilerinin veya pumanın avı olurlar.

Bahar gelince bolluk mevsimi gelir yiyecek bol olunca yavru vikunyalar büyür kalp kasları gelişir ve bedenleri güçlenir tuzlu topraklara ve yetersiz oksijene dayanıklı hale gelir ama genç erkekler için sürüden uzaklaşma vakti yaklaşmaktadır. Büyüyen yavrular oyunlar ile sosyalleşir ve bu kovalamacalarda vikunya hızı saatte 50 kilometreye ulaşabilir.

Dünyanın en pahalı paltosu olabilir mi evet olabilir çünkü vikunya kumaşı dünyanın en pahalı, en nadir ve en seçkin ipliği olan vikunya kılından üretilmektedir. pahalı elbise denilince akla ilk önce vikunya kumaşı gelmelidir.

Acaba Türkiyede Ağrı vb yüksek yerlerde yetiştirilebilir mi

Vikunya ceket veya vikunya takımı almak için paranız olması yetmez

bugün üniversite hocasının birinin yünlerle ilgili sunumunda vigonya diye bir şey gördüm acaba aynı şeyden mi bahsediyor hoca yanlış mı yazdı acaba öyle ise eğitim sistemi yerlerde

Vikunya yününden üretilen kabanın fiyatı orta segment araba ile yarışır o derece pahalı.

inka krallarının elbiselerinin dokumalarında kullanılırmış eskiden.

vikunya tüyüne bu kadar para verilir mi vikunya yerine kaşmir alın zenginler