Tekstil ve Moda

Fibrilasyon Nedir, Tekstilde Fibrilasyon Ne Demek

Fibrilasyon işlemi öncesi ve sonrası lif yüzey görünümü. 
Fibrilasyon ya da kılcal lifçiklenme (Alm. Fibrillieren, Fr. fibrillation, İng. fibrillation), kumaşların yaş terbiye işlemleri sırasında liflerin şişmesi ve mekanik etki nedeniyle, liflerin boylarınca yarılarak şeritler halinde ayrılmasına denir. 

Fibrillenme olarak da isimlendirilen fibrilasyon olayı; ıslak bitim işlemi süresince elyafın şişmesi ve mekanik olarak kıvrılmasına sebep olan fibrillerin tek tek elyafın yüzeyi boyunca dağılma eğilimleri göstermesidir. Fibrilasyon özelliği, kumaşın görünümüne ve tutumuna katkıda bulunmakta olup tekstil sektöründe fibrillenmenin kumaş üzerinde oluşturduğu yumuşak tuşeden dolayı şeftali tüyü efekti olarak tanınmıştır. Elyaftaki fibrilasyon oranı; yüksek sıcaklık, alkali pH değeri ve kuvvetli mekanik gerilime bağlı olarak artar. 

Fibrilasyon, boyama işleminden önce (yüksek mekanik gerilim ile beraber) ve boyama işlemi boyunca yüksek özel selüloz kombinasyonları ihtiva eden enzim uygulanmasıyla azaltılır. Düzensiz birincil fibrilasyon (makrofibrilasyon) ve düzenli ikincil fibrilasyon (mikrofibrilasyon) olmak üzere iki tür fibrilasyon bulunur. 
Kumaşta fibrilasyon aşamaları - 1. ve 2. fibrilasyon sonrası liflerin görünümü. 
Tekstilde fibrilasyon olayı, boyama ve bitim işlemleri boyunca, yüzey davranışlarında meydana gelen ilginç farklılıkların anahtarıdır. Modaya uygun, güzel sonuçlar oluşturmak için gerekli olan ilk şart, birinci fibrilasyonun gerçekleşmesini sağlamak ve daha sonra onu uzaklaştırmaktır. Mekanik işlemler sonrasında, ikincil fibrilasyonun sonucu olarak büyük hacimli, tüylü kabuk görünümünde bir mikrofibrilasyona uğramış yüzey oluşur. Sonuç; tamamen ipeksi, yumuşak dokunuş ve tüylü kabuksu yüzey görünümüdür. 

4 yorum:

Tekstil mamulü yüzeyinde, şeftali tüyü efekti oluşturma işlemine lisa denir, bunun uluslararası tekstil camiasında fibrilasyon kelimesine denk olduğunu da öğrenmiş olduk.

tıpta da fibrilasyon diye birşey var fibrilasyon ne demek diye soran tekstilcilere bir doktor olarak anlatayım: fibrilasyon çeşitleri bile var, kıkırdak fibrilasyon var fibrile olan dokular var, tıptaki fibrilasyonun anlamı ise, bir kasın düzensiz bir şekilde titreşmesi. Fibrilasyon kas iplikçiklerinin eş zamanlı olmayarak, birbirlerinden bağımsız bir şekilde kasılma ve gevşemeleridir. Kulakçık fibrilasyonu adı verilen kalp kulakçıklarının fibrilasyonu, kulakçığın dakikada 400-600 kez kasılması yüzünden düzensiz kalp atışlarına yol açar. Atriyal fibrilasyon en çok görülendir, bu ritm bozukluğunda, atriyumların içinde aynı anda çok sayıda elektriksel aktivite farklı yönlere doğru hareket ederek tamamen düzensiz ve çok hızlı uyarılara neden olur.

tekstilde şeftali tüyü efekti ne demek, lif yüzeylerinde fibrilleşme, tekstilde fibrilasyon nedir, selülozik liflerde fibrilasyon nasıl oluşur,

liflerin ayrılması fibrilasyonun meydana gelmesine neden olur